Editorial! Scundpreasfințitul Întâistătătorul Arhiepiscopiei Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, Petrescu pe numele său de mirean, are primprejur mai multe dosare decât icoane

Alin Buzărin 12.01.2021, 18:03
Editorial! Scundpreasfințitul Întâistătătorul Arhiepiscopiei Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, Petrescu pe numele său de mirean, are primprejur mai multe dosare decât icoane

Urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual, trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, ajuns până la Înalta Curte de Casație. Chiar dacă a fost achitat, figurează în anale ca primul ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române de după 1990 ajuns să fie cercetat penal.

Înaltpreasfințitul Teodosie, mai multe dosare decât icoane

Ba câte o bănuială de falsificare de diplome, ba o deturnare de fonduri, ba o suspiciune de mărturie mincinoasă. Peste toate, o acuzare că ar fi colaborat cu Securitatea înainte de Revoluție, că avea și nume de cod. Mache. Înăltuțpreasfinția Sa turnătoare Mache! Doamne apără și păzește! Viață de lotru la drumul mare, nu de popă în ochii căruia să se uite dreptcredincioșii. De scăpat a scăpat mai mereu basma curată. Nu s-a dus la ocnă, nu l-au pus nici ai săi, oamenii Bisericii, să bată mătănii, ci a rămas să-l slujească în altar! Încurcate sunt căile Domnului!

Biserica, pe post de farmacie non-stop

Vedetă TV în sutană, vlădica își dă în petec mai mult decât alte vedete, mult mai despuiate, din tabloide. Dacă divele sunt îndemnate de Aghiuță, ucigă-l toaca, să se despoaie, popa Mache (numele de ciripitor al Sfinției Sale, cum spuneam mai sus) a strâns lumea în biserică la slujba de Anul Nou. Credincioși câtă frunză și iarbă, care cu mască, dar și care, cei mai mulți, fără, veniți să primească binecuvântarea la trecerea dintre ani. Și să plece acasă după miezul nopții fără declarație. Sau cu declarație în care se scria că s-au dus la o farmacie nonstop să ia nițică aghiazmă. Afară, dinaintea bisericii, mașinile Poliției constănțene beculeau neobosit, precum niște candele care luminau calea către păcat. Bineînțeles că nimeni n-a fost întrebat de sănătate, nici enoriașii, nici popa.

Vaccinul, unealta diavolului

Elanul de haiduc al popii nu s-a ostoit nici după aceea. A început să predice neobosit că aceia care vor să ne vaccineze sunt oamenii Necuratului. Belzebut pogoară pe capul nostru lichefiat, ținut în fiole la minus optzeci de grade, vârât apoi în seringă și înfipt cu acul în brațele trudnice ale oilor Domnului. De vreo lună încoace Sfinția Sa luptă cu Lucifer de la Pfitzer și cu Mamon de la Moderna. E locvace, neînduplecat și chiar a suportat zilele trecute canonul unei căzături fizice, ultramediatizate, căci, nu-i așa, fără jertfă ce se face pe lumea asta?

Nefericit cu Preafericitul

Dar iată că aplombul antivaccin al vlădicii de pe malul mării a suferit fisuri după ce Preafericitul Daniel, Patriarhul României, a precizat poziția Bisericii față de chestiunea în cauză. Una aflată în profundă contradicție cu elucubrațiile fostului semnatar de note informative Mache. Care s-a repliat numaidecât, a dat-o la întors, conform unei profunde morale creștine: ”Extremismul nu e de bun augur. Nici vaccinați-vă, nici nu vă vaccinați. Eu nu mă vaccinez, că sunt alergic!” Precizând apoi că tot rugăciunea e mai puternică decât vaccinul. Citând din Sfântul Petru, apoi din Apostolul Pavel, ca oamenii să nu bage de seamă că de fapt el pupă mâna Patriarhului și-și pune pielea la adăpost.

Unei asemenea caricaturi umane, unui asemenea impostor care are în mână crucea în loc să aibă la încheieturi cu totul altceva, unui asemenea fățarnic de lux, lumea continuă să-i spună Înaltpreasfințit! Scundpreasfințit i s-ar potrivi de minune!