Scumpirea gazelor în România a ajuns la Comisia Europeană. Decizia luată de Engie

Mihnea Tălău 08.08.2023, 13:44
Scumpirea gazelor în România a ajuns la Comisia Europeană. Decizia luată de Engie

Engie România, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație din România, a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să se pronunțe asupra unor litigii naționale cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cea pentru Protecția Consumatorului (ANPC), survenite în urmă cu aproape 2 ani.

Engie a reclamat ANRE și ANPC la Curtea Europeană

În toamna anului 2021, cele două instituții au decis, separat, să oblige compania să anuleze ca netransparentă, respectiv incorectă, o majorare cu aproape 13%, de la 1 noiembrie anul respectiv, a prețului de furnizare a gazelor pentru clienții casnici care acceptaseră tacit oferta „Engie Gas Start”, de la 0,15524 lei/kWh plus TVA (cât fusese de la 1 iulie 2021) la 0,175 lei/kWh plus TVA. Înainte de 1 iulie, prețul fusese de 0,1239 lei/kWh plus TVA, potrivit Profit.ro.

Atât ANRE, cât și ANPC au amendat Engie cu 800.000 lei, respectiv 150.000 lei. În plus, ANPC a impus și „măsura sancțiunii complementare de suspendare a activității operatorului economic până la încetarea practicii comerciale incorecte”. Engie România a contestat deciziile și sancțiunile în justiție, iar în procesul cu ANRE, pierdut în primă instanță, a solicitat sesizarea CJUE, solicitare admisă de tribunalul românesc.

plafonarea pretului la gaze in UE

Care este motivarea sesizării

″În esență, atât ANPC, (…), cât și ANRE, (…), au constatat aceeași faptă, pe care au încadrat-o diferit, respectiv ANPC ca încălcare a unei obligații legale față de consumatori, stabilită potrivit Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii (…), iar ANRE ca încălcare a obligației de transparență, stabilită de art. 143 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale.

Așadar, ambele autorități au impus Engie, prin acte distincte, aceeași obligație de remediere, constând în revenirea la prețul stabilit prin oferta-tip în luna aprilie 2021, care era semnificativ mai redus decât prețul de achiziție a gazelor naturale pe piața liberă, având în vedere evoluția acestui preț pe piață în perioada iulie – septembrie 2021 și ulterior″, se arată în sesizarea companiei.

Până în prezent, Curtea Europeană nu s-a pronunțat asupra sesizării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...