Scrisoarea care ar fi putut schimba cursul Revoluției din 1989. Cum a fost avertizat Ceaușescu că va fi înlocuit cu Iliescu

Andra Daoud 01.08.2022, 17:09
Scrisoarea care ar fi putut schimba cursul Revoluției din 1989. Cum a fost avertizat Ceaușescu că va fi înlocuit cu Iliescu

După mai bine de 30 de ani de la Revoluție, ies la iveală detalii din acele zile pe care puțini le cunosc. Fratele lui Nicolae Ceaușescu și fiul cel mare al acestuia se pare că au intrat în posesia unei scrisori în care erau menționate toate detaliile schimbării regimului din România. Ce au făcut aceștia cu scrisoarea și cât de în serios lua dictatorul o posibilă amenințare de a fi înlăturat de la putere.

Scrisoarea care ar fi putut să schimbe cursul istoriei

Luna decembrie a anului 1989 a reprezentat o perioadă de foc pentru evoluția istorică și politică a României. În timp ce multe detalii din acele zile se cunosc, rămân în continuare și multe semne de întrebare legate de eliminarea lui Nicolae Ceaușescu și schimbarea regimului prin preluarea puterii de către Frontul Salvării Naționale, în frunte cu Ion Iliescu.

La mai bine de 30 de ani de la momentul care a schimbat cursul istoriei țării noastre, nepotul fostului dictator a făcut o dezvăluire care i-a luat pe mulți prin surprindere. El susține că fratele mai mic al liderului comunist, Ion Ceaușescu, și fiul cel mare al său, Valentin, ar fi intrat în posesia unei scrisori care dezvăluia în detaliu planurile privind răsturnarea regimului.

„În ’82-’83, tata (n.r. Ion Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu) a primit o scrisoare de la Ministerul Apărării Naționale, sigur, anonimă, în care se spunea ceea ce se va întâmpla cu Nicolae Ceaușescu, adică exact ceea ce s-a întâmplat. Că Nicolae Ceaușescu va fi îndepărtat, că va fi dus într-un apartament din Balta Albă, Drumul Taberei, unde să trăiască ca niște oameni normali și după care Nicolae Ceaușescu va fi împușcat.

Era clar că va veni Ion Iliescu. Și în scrisoare scria că va veni Ion Iliescu la putere. Se vorbea de Frontul Salvării Naționale. Vorbeam și cu Nicu, și cu taică-miu, nu își puneau ei problema de o schimbare de regim. Pentru că nu se gândea nimeni la vremea respectivă.”, a declarat Nicolae Ceaușescu, nepotul dictatorului, pentru EVZ.

Scrisoarea care ar fi putut schimba cursul Revolutiei din 1989
Detaliile Revolutiei din 1989 ar fi fost cuprinse intr-o scrisoare redactata cu ani inainte

Ce s-a întâmplat cu scrisoare în cele din urmă

Nepotul fostului dictator a mai spus că tatăl său a comentat scrisoarea cu Valentin și cu Nicu, după care i-a predat-o șefului Securității, însă nu înainte de a face o copie. Rămâne un mister până în ziua de astăzi dacă scrisoarea a ajuns sau nu în posesia dictatorului Nicolae Ceaușescu.

„Tata a comentat scrisoarea cu Valentin, cu Nicu, după care i-a predat-o domnului general Iulian Vlad. El a spus că a fost o glumă… Cred că se așteptau cel mai puțin. Și ați văzut și reacția din procesul de la Târgoviște. Și de cine au fost trădați, pentru că toți ăia de-acolo, în afară de Voiculescu (n.r. Gelu Voican Voiculescu) erau oameni pe care îi știau foarte bine.”, a mai spus el.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe