Ministrul Vîlceanu: Se închid și școlile şi grădiniţele private. Hotărârea va fi modificată, toţi elevii intră în vacanţă. Update

Cristian Cojocaru 24.10.2021, 22:42
Ministrul Vîlceanu: Se închid și școlile şi grădiniţele private. Hotărârea va fi modificată, toţi elevii intră în vacanţă. Update

Chiar dacă începând de luni, școlile și grădinițele de stat vor intra în vacanță, acest lucru nu se va întâmpla și în cazul celor private. Instituțiile de învățământ private vor putea face curusurile cu prezență fizică.

Şcolile si grădiniţele private nu vor fi supuse noilor restricții

Update duminică, 24 octombrie, ora 22:00: Ministrul Finanțelor, Dan Vîlcanu, a spus că intrarea în vacanță doar a școlilor publice pentru două săptămâni este ”o scăpare” din partea autorităților, care însă va fi corectată luni, astfel încât și școlile și grădinițele private să intre în vacanță.

„Nu am fost implicat direct în elaborarea acestui act normativ pentru că Ministerul Finanţelor nu are legătură cu şcolile, cu pandemia. Am fost anunţaţi că mâine la 11 va exista o şedinţă în format hibrid pentru a se remedia această greşeală, ca şcolile private să funcţioneze la fel ca celelalte şcoli.

Imediat va fi publicat în Monitorul Oficial. Se mai întâmplă asemenea lucruri, nu cred că e un moment în care să dai vina pe cineva. E o chestiune legată de Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, CNSU”, a declarat Dan Vîlceanu, la Digi24.

Știre inițială:

Potrivit Hotărârii de Guvern prin care se aprobă măsurile propuse prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, școlile și grădinițele private vor rămâne deschise. Această hotărâre a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 22 octombrie 2021. În același timp, ministrul Educației a emis un ordin prin care toate instituțiil de învățământ de stat sunt obligate să intre în vacanță pentru o perioadă de două săptămâni.

Astfel, din punct de vedere legal, atât școlile cât și grădinițele vor putea chema în mod fizic elevii la cursuri, începând de luni, iar cele care aparțin de stat, se vor afla în vacanță. H.G. 1.130 este cea care transpune măsurile din Hotărârea 91 a CNSU, potrivit. art.10 alin(3):

”În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

Anterior acestei H.G, declarațiile oficiale promovau Hotărârea CNSU nr.91 prin care toate școlile vor intra în vacanță, în timp ce art.10 prevede că ”măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale”. Astfel, hotărârea CNSU nu produce efecte în cazul școlilor și grădinițelor private atât timp cât acestea nu au fost preluate de Hotărâri de Guvern sau ordine de ministru.

Şcolile grădiniţele private
Elevii din institutiile de invatamant private sunt asteptati la scoala incepand de luni

Declarațiile prevedeau vacanță pentru toți elevii

Ordinul de ministru luat în baza Hotărârii CNSU nr. 5.490 prevede vacanță de două săptămâni doar pentru sistemul de stat, chiar dacă Hotărârea CNSU îl abilitează pe ministru să decidă asupra întregului sistem. Din cauza faptului că art.8 din Hotărârea CNSU care face referire și la închiderea unităților private nu a fost preluat și în H.G. finală, școlile private nu vor avea nicio restricție începând cu data de 25 octombrie. Noile acte normative contrazic spusele oficialilor care anunțau că vacanța va fi pentru toți elevii.

”Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară”, declara Klaus Iohannis.

Șeful DSU, Raed Arafat venea cu o declarație similară în care afirma că: ”S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței pe 14 zile în tot sistemul școlar. Aici vorbim inclusiv de afterschool-uri, care sunt menționate în hotărârea de guvern, și rămâne doar la nivelul de creșe, ele sunt singurele care vor rămâne deschise. Da, se aplică la toți regula și va fi comunicat acest lucru la toată lumea”.

Urmăriți Impact.ro și pe