Școlile din România riscă să fie închise pe timpul iernii. Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre acest scenariu

Beatrice Dumitru 26.09.2022, 10:50
Școlile din România riscă să fie închise pe timpul iernii. Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre acest scenariu

Facturile mari la energie ar putea închide școlile din România pe perioada sezonului rece. Pentru a discuta despre această situație, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat toți inspectorii școlari generali din toate județele la București. Dar, ce spune ministrul despre acest scenariu?

Sorin Cîmpeanu, despre închiderea școlilor pe timpul iernii

Școlile au mai fost închise, iar elevii au invățat în sistem online în perioada pandemiei de coronavirs, declarată în martie 2020. Acum, criza energetică și facturile mari la curent ar putea forța școlile din România să-și închidă din nou porțile.

În acest context, ministrul Sorin Cîmpeanu dă asigurări că ”vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece” și că elevii nu vor avea de suferit, deoarece Guvernul va ajuta instituțiile pentru plata facturilor.

Școlile din România riscă să fie închise pe timpul iernii. Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre acest scenariu
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre închiderea școlilor pe timp de iarnă.

Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie. În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ”, a transmis ministrul”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook.

„Asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră”

Minsitrul a mai precizat că toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație, demersuri care vor fi realizate în coordonare cu prefecturile. De asemenea, a mai explicat că proiectul “România Educată ” prevede creșterea de patru ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă și cheltuielile cu energia.

Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse școlare și de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României”, a adăugat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Nu ar fi prima dată când facturile mari la gaze sau curent ar închide școlile din România. Acesta lucru s-a întâmplat în luna ianuarie, în județul Giurgiu, după ce Primăria nu a primit banii necesari de la Guvern pentru a achita factua la gaze. Astfel, cei 6.063 de elevi au învățat o perioadă în sistem online ca să nu înghețe de frig în clase.

Prețul gazului în Europa a depășit nivelul de 244 de euro pe megawat-oră, adică peste 2.570 de euro pe mia de metri cubi, dar la iarnă ar putea fi și mai mare.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...