SPECIAL

Școala inteligentă de la sat cu abandon zero. Minunea reușită de o profesoară din județul Constanța

Ioana Constantin 16.04.2022, 17:52
Școala inteligentă de la sat cu abandon zero. Minunea reușită de o profesoară din județul Constanța

O școală aflată la aproape 100 de kilometri de orașul Constanța poate concura în orice moment cu una de prestigiu din municipiul de la malul mării. Are dotări de ultimă generație iar abandonul școlar nu mai este o problemă pentru cadrele didactice de acolo. Directoarea merge din casă în casă și îi convinge pe copii să meargă la școală iar când nu îi găsește acasă, reușește să de de ei prin intermediul rețelelor de socializare.

Școala inteligentă de la sat cu abandon zero!

Comuna Seimeni este situată la aproape 100 de kilometri de Constanța. La prima vedere ai spune că este o școală ca oricare alta dintr-o comună oarecare, unde copiii ajung la școală când și când iar metodele de predare sunt învechite. Realitatea este însă cu totul alta. Școala Gimnazială are 216 elevi, număr în care sunt incluși și cei de la grădiniță.

Din ianuarie, unitatea de învățământ a fost preluată de o tânără directoare în vârstă de 37 de ani care și-a propus să demonstreze că și la sat se poate face școală. Și se pare că și reușește. Copiii sunt vrăjiți de ea iar atunci când ajung la școală nu intra la cursuri până nu își primesc îmbrățișarea de la directoare. Încă de când a câștigat prin concurs postul de director al școlii, Mirabela Lojniță a avut o singură proprietate. Să încerce să reducă la zero abandonul școlar.

Școala inteligentă de la sat cu zero abandon
Școala din Seimeni se poate mândri cu lipsa abandonului în rândul elevilor

„Povestea mea începe cred că în urmă cu mulți ani, pe vremea când eram elevă a acestei școli. Apoi în urmă cu trei ani am fost o perioadă interimară iar acum am dat concurs și din ianuarie sunt directoarea acestei școli. Pentru noi este bine că avem ajutor de la autorități. Acolo unde nu putem noi, vin ei și ne ajută.”, a explicat Mirabela Lojniță, director Școala Gimnazială Seimeni.

„Noi îi ajutăm cum putem. Ne implicăm cum putem de la un pachețel…îi privim în același mod pe toți. Iubirea este mai importantă decât orice. Perioada pandemică a fost o perioadă urâtă și am încercat acum să le acord toată atenția și dragostea. Sunt copii cu care trebuie să lucrezi să ai la îndemână fișe, bomboane, să desenăm, să pictăm.”, a povestit și Victoria Nanu, învățătoare.

Școala inteligentă de la sat cu zero abandon
Școala de la Seimeni

Profesorii încearcă din răsputeri să îi aducă pe copii la școală

Familia Munteanu este exemplul că dacă îți dorești ceva cu adevărat reușești. Cu greu Mirabela Lojniță a reușit să îi convingă pe cei doi adulți să își lase copiii la școală. Cu fetița nu a fost de loc greu, pentru că micuța își dorea să meargă să învețe. Băiatul, aflat în clasa a 5 a este însă marea provocare a directoarei. Vrea să meargă la școală însă nu întotdeauna reușește să și ajungă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Se mai înhăitează cu fratele mai mare și ăla îi spune să nu meargă dar eu vreau ca el să meargă la școala. Eu le spun mereu să meargă la școală. Că este mai bine la școală, că înveți. Și că așa reușești în viață.”, a menționat Ioana Munteanu, mama băiatului.

Profesoara de biologie Mirabela Lojniță se înarmează cu răbdare și îi vizitează constant pe copii acasă. Atunci când unii lipsesc nejustificat, încearcă personal să îi găsească. Apelează chiar și la metode mai puțin folosite de un dascăl: rețelele de socializare. Cu ajutorul Instagramului a găsit o pe o elevă și a convins-o să se întoarcă la ore.

„Este greu pentru că abandonul trebuie menținut la zero. Noi îi ajutăm dar pot interveni alți factori. Am mers din casă în casă și i-am sunat inclusiv pe Instagram. Nu i-am găsit fizic și am căutat eleva pe Instagram și așa am reușit să vorbesc cu ea și am găsit-o. A venit a doua zi la școală. Dar azi lipsește însă.”, a explicat Mirabela Lojniță, director Școala Gimnazială Seimeni.

Școala inteligentă de la sat cu zero abandon
Directorul școlii, Mirabela Lojniță

Școala din Seimeni se mândrește cu dotări moderne

Și pe lângă faptul că abandonul a ajuns aproape de zero, școala din Seimeni se poate lăuda și cu o dotare performantă, așa cum uneori nu întâlnești nici în marile orașe. Are tabla inteligenta in fiecare clasa, videoproiectoare, internet, căldura și toalete în interior dar și supraveghere video tot timpul.

„În ultimii doi ani am urmărit digitalizarea școlii. Fiecare clasă are tablă inteligentă, proiectoare și rețea de Wi-Fi. Vrem să realizăm acum o bibliotecă. Copiilor le place să citească și atunci o bibliotecă este mai mult decât necesară.”, a mai menționat directorul școlii.

„Acești copii au mai mare nevoie de noi. Sunt copii deștepți, cu nevoi materiale și noi încercăm să îi ajutăm și mă simt împlinită că ajut. Avem table inteligente, avem proiectoare, ei sa fie încântați să să vină cu drag.”, a precizat și Diana Dăineanu, învățătoare.

La nivel național, Ministerul Educației a lansat și Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat prin PNRR. Acesta urmărește creșterea participării la educație a elevilor din unitățile de învățământ. Cel puțin 2.500 de școli și licee vor fi sprijinite cu până la 200.000 de euro. Din listă fac parte și peste 40 de unități de învățământ din județul Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe