De mâine, 15 martie, toate locurile unde se servește mâncare vor trebui să prezinte noile meniuri. Pe lângă prețuri, în dreptul fiecărui produs trebuie trecută cantitatea, valoarea nutritivă, aditivii și alergenii. Retipărirea meniurilor înseamnă costuri în plus, spun administratorii localurilor, iar banii vor fi plătiți tot de clienți în prețul produselor. Schimbarea trebuia să intre în vigoare în luna decembrie, dar a fost amânată pentru 15 martie.
Impact.ro a stat de vorbă cu Alin Vădean președinte HoReCa School dar și cu Dragoș Petrescu, managerul unui lanț de restaurante și coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României și din păcate ambii spun că măsura este greu de implementat.
De mâine meniurile restaurantelor, fast-food-urilor şi cantinelor trebuie să conţină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncării, cantitatea acestora, numărul de E-uri, dar şi caloriile. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spune că operatorii economici care nu se vor conforma vor primi avertismente în primă fază, după care vor fi amendaţi.
„Chiar acum lucrez la noul meniu pentru un restaurant și est destul de mare problema asta, așa cum spuneați, nu este clar ceea ce își doresc ei de la meniurile acestea, cei de la ANPC. A fost doar o simplă discuție că vor valorile nutriționale, după care s-a anulat și apoi au spus că din 15 martie intră în vigoare legea. A rămas cumva în aer, știm cu toții ce înseamnă valori nutriționale dar dacă de fac la un preparat care conține 15 ingrediente înseamnă ceva enorm.
Este ceva absurd, poate doar ingredientele principale ar fi mai plauzibil, să știe lumea ce mănâncă, dar nu știm exact cum arată aceste meniuri și în baza a ce o să amendeze restaurantele. În conformitate cu ce sau nu sunt ok? Dacă acum un meniu are 6-7 pagini o să aibă undeva la 18-20 de pagini. Va fi ceva groaznic pentru client, cu siguranță îi va bulversa, nu vor înțelege nimic. Câtă lume are pregătire?”, spune Alin Vădean.
Acesta a mai precizat că meniurile se schimbă cam de 4 ori pe an și se fac și meniuri speciale, ceea ce ar putea îngreuna activitatea restaurantelor.
Președintele ANPC a anunțat că pentru abateri repetate se poate ajunge până la suspendarea activităţii. Până la data de 1 mai vor fi date avertismente şi se va stabili un calendar de măsuri de implementare clare pentru fiecare operator economic. De la data începerii sezonului turistic, se poate vorbi de amenzi. Motivația ordinului ANPC a fost că din ce în ce mai mulţi consumatori aleg să evite consumul oricăror aditivi alimentari, oricăror altor substanţe decât cele prezent în mod natural în produse. Chiar de la primul set de reguli anunțat ordinul a stârnit controverse printre reprezentanții HoReCa.
„Meniul în forma inițială era imposibil de realizat, în forma ulterioară, noi aplicăm un cod QR, astfel încât clientul să poată vedea informațiile, dar să simplificăm meniul, nu toate informațiile să fie scrise pe hârtie. Asta este soluția pe care noi am găsit-o. Dar una peste alta este o provocare deosebită, legată de acest meniu pentru operatori, nu sunt încă toate normele exacte definite, va fi o zonă de tranziție ca să o numesc așa. Apoi cred, se va trece la amenzi.”, spune Dragoș Petrescu.