Schimbările importante pe care vor să le facă autorităţile în ceea ce priveşte administrarea regională. Ce se întâmplă cu reşedinţele de judeţ

Stan Filon 12.07.2021, 15:48
Schimbările importante pe care vor să le facă autorităţile în ceea ce priveşte administrarea regională. Ce se întâmplă cu reşedinţele de judeţ

Emil Boc vrea să schimbe România! Fostul premier al României, actual primar al Clujului, a venit cu o propunere către premierul Florin Cîțu/ Edilul din Cluj-Napoca vrea regionalizarea României și spune că aceasta ar aduce numai avantaje! Premierul s-a arătat interesat.

Schimbările importante pe care vor să le facă autorităţile în ceea ce priveşte administrarea regională

Mai exact, Emil Boc, care conduce Asociaţia Municipiilor din România, face apel la Guvern şi la partidele parlamentare pentru a susţine un proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unităţile administrativ-teritoriale (UAT) limitrofe. Florin Cîțu spune că vrea să vadă un proiect în acest sens, mai ales dacă demersul contribuie la atragerea fondurilor europene.

”Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care vrem să ne adresăm Guvernului şi partidelor parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilitata unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a ţării nu putem rămâne pe loc. (…) Acest proiect de reziluţie propune ca în cazul reunificaăprii voluntare a unei UAT cu muncipiul resedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilităţi administrative”, a declarat Boc.

Schimbarile importante pe care vor sa le faca autoritatile in ceea ce priveste administrarea regionala
Schimbarile importante pe care vor sa le faca autoritatile in ceea ce priveste administrarea regionala

Boc vrea regionalizarea țării

Emil Boc a spus că ultima reformă administrativ teritorială în România s-a realizat în anul 1968 şi că sunt necesare modificări. ”Cu alte cuvinte, până când se realizează uniforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. E adevărat, suntem de 53 de ani – ca Italia, de când a câştigat Campionatul European – poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. Din ’68 este ultima reformă administrativ-teritorială. Până când se face această reformă administrativ teritorială – şi, evident, modificarea Constituţiei, în consecinţă – dorim să vă propunem spre analiză, şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău. Există un referendum în Buzău, în 26 septembrie, care poate constituit un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România”, a spus acesta.

Florin Cîțu pare atras de proiectul lui Emil Boc dar vrea să vadă totul pus pe hârtie. ”Referitor la propunerea dumneavoastră, aşa, fără să o văd, pot să spun că tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau atragerea de investiţii. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie”, a precizat premierul.

Urmăriți Impact.ro și pe