Schimbările bruște de temperatură, de la o zi la alta, din ultima perioadă, pot da bătăi de cap multora dintre noi. Reporterii Impact.ro au discutat cu medicul Gheorghe Alexandrescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din București și județul Ilfov, despre provocările la care este supus organismul, în aceste condiții. El ne-a oferit și câteva sfaturi utile.
Gheorghe Alexandrescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din București și județul Ilfov, ne-a declarat:
„În primul rând, în asemenea condiții, cei care știu că au anumite patologii, adică probleme de ordin cardiovascular, sunt reumatici sau au ceva de natură psihiatrică trebuie să fie cei mai atenți. Adaptarea acestor persoane la aceste schimbări de temperatură nu e ușoară, dar există remedii la care se poate apela cu încredere”.
El mai afirmă că un prim remediu e cel legat de organizarea programului personal, ținând cont de perioadele cele mai calde ale zilei, atunci când e posibil.
El mai susține că, în fapt, fiecare dintre noi ar trebui să fim atenți la reacția organismului, fiindcă nu poți ști de „unde apare problema”:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Orice om sănătos, în aparență, trebuie să fie atent la semnalele primite din partea corpului său. Și dacă e ceva diferit de ceea ce e obișnuit să trăiască, atunci sfatul nostru e unul singur: să se consulte cu medicul său de familie. Nu poți ști niciodată de unde apar tot felul de probleme și repet și eu ceea ce noi medicii spunem de foarte multe ori. Și anume că e mai bine să începi să tratezi dintr-o fază cât mai de început, dacă nu se poate preveni de-a dreptul, fiindcă așa e mult mai bine pentru toată lumea!”, susține, pentru Impact.ro, medicul de familie.
Care atrage atenția și asupra consumului anumitor medicamente fără a avea cel puțin sfatul unui medic specialist.
Medicul Gheorghe Alexandrescu
Gheorghe Alexandrescu atrage atenția și familiilor cu copii mici, în aceeași chestiune:
„Personal, sunt adeptul teoriei care spune că cel mai bun mod de a-ți îmbrăca copilul e cât mai apropiat de cel al adultului. Așa cum te îmbraci pe tine, la fel să procedezi și cu cel mic! De câte ori nu am văzut pe stradă cazuri cu copii înfofoliți, iar părinții îmbrăcați destul de sumar. Așa ar fi trebuit să fie îmbrăcat și cel mic, precum adultul. Mulți nu înțelegem că nu ne ajută să-l îmbrăcăm pe cel mic cu haine prea groase, ca mai apoi acesta să transpire și de cele mai multe ori să urmeze și altceva, fiindcă răceala atât așteaptă, un mic pretext”, indică președintele patronatului medicilor de familie din zona Bucureștiului, pentru Impact.ro
El folosește și puterea exemplului personal:
„Pe scurt, atunci când mă aștept la variații de temperatură, peste zi, prefer să am asupra mea două sau trei haine, de factură ușoară, pe care pot alege oricând să mă dezbrac și să le împachetez, traversând mai apoi ziua bine pregătit din punctul de vedere al vestimentației cele mai potrivite. Și când merg în excursii, pe munte, aplic același principiu. E mult mai indicat decât să transpiri și apoi să ai parte de surprize total neplăcute!”, mai adaugă același medic.