Apar noi modificări privind Legea electorală. Se va prelungi timpul de vot și pentru românii din țară, nu doar pentru cei din străinătate. Există, totuși, o condiție ca să poți vota până la ora 23:59 și atât alegătorii, cât și comisia electorală trebuie să țină cont de ea.
Se iau, în sfârșit, măsuri în privința modului de organizare a procesului de vot, care este foarte rudimentar în România. Cu toate că suntem în 2019, românii sunt nevoiți să voteze aproape ca în secolul al XIX-lea. Introducerea unor tablete în secțiile de votare nu modernizează aproape deloc modul în care ar trebui să votăm într-o țară membră a Uniunii Europene.
După ce Klaus Iohannis le-a pus în vedere parlamentarilor și Guvernului că trebuie să soluționeze problema votului până nu se duc în vacanță, aceștia s-au mobilizat și și-au îndeplinit sarcinile pentru care sunt plătiți, semn că se poate și s-ar fi putut încă de acum 15 ani.
Zilele trecute am anunțat că românii din diaspora vor putea să voteze timp de trei zile în cazuri excepționale. E o măsură luată în grabă, evident, dar e benefică. Dat fiind faptul că e greu să obligi autoritățile din celelalte state să creeze mai multe secții de votare pentru românii care sunt tot mai numeroși prin străinătate, mai bine le prelungești timpul de votare.
Vestea bună este că această decizie se aplică și în cazul românilor din țară. În sfârșit, secțiile de votare nu le vor mai închide ușile în nas la ora 21:00. Argumentul de genul „de ce nu au venit de dimineață?” nu se aplică, pentru că și în astfel de condiții, tot aia s-ar fi întâmplat. Doar că autoritățile și funcționarii publici care gestionează procesul de votare au fost obișnuiți să vină la vot mai puțini români, adică „cei care trebuie”. Acum, când societatea românească începe să înțeleagă democrația și se mobilizează, se simte nevoia unor reforme reale. Asta demonstrează că România nici pentru așa ceva n-a fost pregătită.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ca să poți vota până la ora 23:59 (până și această oră este…interesantă), trebuie fie să te afli în incinta secției de votare după ora 21:00, fie să fii la coadă, în cazul în care e aglomerație.
„Procedura este identică, pentru că şi în ţară dacă oamenii se află în secţia de votare pot să exercite dreptul de vot după încheierea procesului, la ora 21.00″, a declarat şeful Autorității Electorale Permanente (AEP).
De asemenea, primele exit poll=uri vor fi publicate după ora 00:00, ca să nu fie influențat votul aflat încă în desfășurare.
„Vorbim de acele exit poll-uri care sunt făcute de către institutele acreditate de Biroul Electoral Central pentru a efectua sondaje la ieşirea de la urne. Până acum, reglementarea era că la ora 21.00 puteau fi date, dar extinzând timpul de votare atunci inclusiv persoanele care votează pot fi influenţate între ora 21.00 şi 23.59. Cred că e o soluţie corectă”, a explicat Florin Mituleţu-Buică, șeful AEP, potrivit Hotnews.