Schimbări privind formularul PLF pentru intrarea în România. Amenda a fost redusă. În cât timp îl poţi completa

Andra Daoud 03.02.2022, 20:31
Schimbări privind formularul PLF pentru intrarea în România. Amenda a fost redusă. În cât timp îl poţi completa

Vești bune pentru românii care se întorc în țară. Guvernul a anunțat joi o serie de schimbări în ceea ce privește formularul PLF care trebuie completat la intrarea le teritoriul României. A crescut intervalul în care poate fi completat documentul și a scăzut amenda pentru cei care nu îl completează. Anunțul a fost făcut de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Schimbări privind formularul PLF pentru intrarea în România

Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că intervalul în care călătorii care sosesc în România pot completa formularul PLF a crescut la 72 de ore. De asemenea, a fost redus pragul minim al amenzii de la 2.000 la 500 de lei. Noile modificări au fost aprobate printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de Guvern de joi, 3 februarie.

În primul rând, o modificare importantă este aceea că a fost prelungit termenul prin care acest formular poate fi completat. Ne dorim să creăm un mecanism de lucru cât mai puţin birocratic, cât mai eficient şi să reducem din lucrurile necesare care îngreunează tot acest proces. Dacă până la acest moment aveam 24 de ore să completăm acest formular, am extins această perioadă la 72 de ore înaintea utilizării formularului.

Mai mult, sunt şi cele 24 de ore ulterioare trecerii prin care poate fi prezentat acest formular. Vreau să menţionez faptul că se consideră îndeplinită completarea acestui formular atunci când datele sunt corecte pentru că dacă sunt eronate sau incomplete, nu se cheamă că am completat aceast formular şi sistemul îl va recunoaşte. Au fost şi astfel de cazuri”, a explicat Baciu.

Schimbari privind formularul PLF pentru intrarea in Romania. Amenda a fost redusa. In cat timp il poti completa
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Ce persoane sunt exceptate de la completarea formularului

Ordonanța de urgență stabilește și categoriile de persoane care sunt exceptate de la completarea formularului PLF. Este vorba despre piloții de aeronave și personalul navigant, dar și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar. Alte categorii de persoane exceptate:

  • conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;
  • personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime;
  • personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat;
  • polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României.
  • persoanele care în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore.

 

Urmăriți Impact.ro și pe