Schimbări majore la admiterea în şcolile de poliţie. Candidaţii vor trebuie să treacă probe mult mai dificile

Andra Daoud 25.01.2022, 10:30
Schimbări majore la admiterea în şcolile de poliţie. Candidaţii vor trebuie să treacă probe mult mai dificile

Vești importante pentru cei care se pregătesc să dea admitere la școlile de poliție. Ministerul de Interne a anunțat că, începând de la următoarea sesiune de admitere, probele se se vor schimba. Candidații vor avea de trecut probe mai dificile decât în prezent pentru a ajunge să îmbrace uniforma de polițist. Care este noutatea și cum vor fi evaluați candidații.

Schimbări majore la admitere în școlile de poliție

Începând din aprilie 2022, când va avea loc următoarea sesiune de admitere în cadrul școlilor MAI, candidații vor avea de trecut o nouă probă. Cei care participă la admitere vor fi evaluați în cadrul unor jocuri de rol, în fața unei comisii de psihologi.

Decizia a fost luată de Ministerul de Interne în urma unor intervenții în care au fost implicați mai ales agenți tineri și fără experiență. Oficialii din MAI au considerat că astfel de intervenții eșuate arată un nivel scăzut de pregătire al tinerilor polițiști.

Astfel, începând cu sesiunea de admitere din acest an, vor fi declarați admiși la examen doar acei candidați care dovedesc că pot înțelege și aplica legile, potrivit meseriei pe care o au. Proba va cântări la media finală și va avea o pondere de 15%.

Nota finală va fi compusă, așadar, din: limba română – 40%, limba străină – 15%, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi instituţiilor politice ale statului – 20%, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză – 15%. În plus, nota obţinută la proba sportivă va conta la media finală.

Schimbări majore la admiterea în şcolile de poliţie. Candidaţii vor trebuie să treacă probe mult mai dificile
MAI introduce probe noi la admitere în școlile de poliție

Ce va avea în plus examenul de admitere

Examenul de admitere la școlile de poliție va conține inclusiv jocuri de rol în cadrul cărora candidații trebuie să dovedească faptul că pot avea un dialog coerent, ferm, bazat pe noțiuni de legislație. Prin această nouă probă, examinatorii urmăresc aptitudinile de comunicare ale viitorului polițist, felul în care va interacționa cu cetățenii și cum va lua decizii corecte într-un timp scurt.

În anul 2022, la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, cea mai mare unitate de învățământ de profil din țară, în prima sesiune vor fi scoase la concurs 1340 de locuri. Examenul va fi împărțit în mai multe module, iar ultimele două vor reprezenta noutatea din acest an.

Pentru a fi declarați admiși, candidații trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, lgislaţia specifică MAI privind modul de organizare, funcţionare şi atribuţiile Poliţiei Române, noţiuni despre principalele instituţii ale statului (parlament, guvern, preşedinţie, administraţie publică şi autoritatea judecătorească), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Codul de etică şi deontologie al poliţistului. Pe lângă legislaţie, candidaţii trebuie să stăpânească elemente de logică: argumentarea si structura argumentării, propoziţii categorice, raţionamentul etc.

Urmăriți Impact.ro și pe