Schimbări în Legea Turismului: cum vor parlamentarii să te taxeze în plus la cazare

Aleșii pregătesc mai multe modificări la Legea Turismului. Practic, parlamentarii vor să-i taxeze în plus pe turiști la cazare, considerând că astfel s-ar aduna mai mulți bani la bugetele locale.

În Parlament “se coc” noi modificări la Legea Turismului. Toți turiștii, indiferent dacă sunt români sau străini, vor plăti o taxă în plus atunci când se cazeaza la un hotel sau la o pensiune.

Inițiativa aparține unui senator UDMR și a primit deja un aviz favorabil în Comisia Economică de Industrii și Servicii din Senat. O taxă este prevăzută și în forma actuală a Legii Turismului, dar ea este facultativă. Dacă legea trece de Parlament, atunci va deveni obligatorie.

Cu cât vei fi taxat în plus atunci când te cazezi la hotel

Toți turiștii ar urma să fie taxați în plus atunci când se cazează. Senatorul UDMR, Antal István-Lorán, cel care a depus proiectul în Parlament, ar vrea ca turiștii să plătească încă o sumă pe lângă cea aferentă cazării propriu-zise.

Propunerea ar fi ca valoarea acesteia să fie de cel puțin 1% din costul total al cazării. Practic, ar însemna că la o cazare de 1.000 de lei, turiștii ar putea scoate din buzunar încă 10 lei.

Cei care decid însă procentul final ce trebuie achitat sunt reprezentanții autorităților locale – adică Primăriile sau Consiliile Județene.

Autoritățile vor ca în acest fel să adune mai mulți bani la buget, bani care ar urma, teoretic, să fie investiți tot în promovare turistică. Parlamentarii care susțin aceste modificări în Legea Turismului dau exemplu orașului Cluj. Acolo, autoritățile încasează o taxă de 2 lei/turist, bani care se investesc apoi în promovare.

Anual, suma adunată se ridică la 1 milion de euro, spun aleșii.

Cifrele oficiale de la INS arată că în 2018, numărul turiștilor care au vizitat România a fost de ordinul milioanelor. Potrivit INS, numărul de turiști români a crescut, anul trecut, cu 7,7% la 10 milioane, în timp ce numărul turiștilor străini s-a majorat cu 1,3%, la 2,8 milioane.

Există țări care reușesc, însă, să atragă și mai mulți turiști străini sunt Turcia (peste 40 de milioane) și Grecia (peste 30 de milioane).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI