Schimbări importante pentru șoferi. Ce regulă ar putea fi eliminată din Codul Rutier 2022

Stan Filon 29.06.2022, 13:38
Schimbări importante pentru șoferi. Ce regulă ar putea fi eliminată din Codul Rutier 2022

Codul Rutier se pare că va fi modificat din nou. La doar câteva luni după ce legea a devenit mai dură cu șoferii indisciplinați, iată că aleșii neamului s-au decis că măsurile sunt prea dure, iar acum legea va fi „corectată” în ajutorul șoferilor. Astfel, unele prevederi adoptate în iarnă vor fi „îmblânzite”, pe când altele vor dispărea cu totul. Proiectul de lege va ajunge curând la votul decisiv al deputaților.

Codul Rutier va suporta modificări importante pentru șoferi, în 2022

Așadar, parlamentarii s-au decis că modificarea Codului Rutier care a avut loc în iarnă a adus pedepse prea dure pentru șoferii din România, iar acum vor să „îmblânzească” puțin legea. Unele prevederi adoptate în iarnă vor fi puțin „îndulcite”, pe când altele vor dispărea cu totul.

Printre altele, va dispărea o abatere care acum este încadrată la comportament agresiv în trafic. Dacă în iarnă s-a stabilit că șoferii care trec succesiv de pe o bandă pe alta, cu scopul de a depăși alte autoturisme, erau considerați agresivi, iată că acum această regulă dispare cu totul.

Codul Rutier va suporta modificari importante pentru soferi, in 2022
Codul Rutier va suporta modificari importante pentru soferi, in 2022

Unele abateri dispar cu totul

În plus, perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul se va putea reduce considerabil, iar pentru asta șoferii trebuie să susțină un test de cunoaștere a regulilor de circulație. Dacă vor trece de testul respectiv, șoferii cu experință vor primi o suspendare a dreptul de a șofa de doar o treime din ce a decis polițistul de la rutieră. Mai exact, un șofer căruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile, dacă va promova examenul respectiv va mai avea interzis la volan doar 10 zile.

Puțin diferit stau lucrurile în cazul șoferilor începători care se aleg cu susendare permisului de conducere. În cazul acestora, dacă vor promova testul respectiv, din cele 30 de zile de suspendare, pedeapsa le va fi redusă cu doar 10 zile. Așadar vor primi permisul înapoi după 20 de zile.

Perioada de suspendare a permisului poate fi redusă

O altă prevedere spune că perioada de suspendarea a permisului auto se va prelungi cu încă 30 de zile atunci când șoferul încalcă anumite reguli de circulație într-un termen mai scurt, respectiv de doar trei luni, față de șase luni, așa cum stabilește Codul rutier acum. Vor putea beneficia de această reducere a perioadei de suspendare a permisului de conducere chiar și șoferii care depășesc cu 70 de km/h viteza maximă de deplasare, fapt care în legislația actuală nu există.

Proiectul de lege mai prevede și reintroducerea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare stabilite pentru mai multe contravenţii. Acum, Codul rutier prevede, după ce-a fost modificat în iarnă de OG 1/2022, că “perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”.

De asemenea, termenul până la care se va putea susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, ce este necesar pentru a putea reduce perioada de suspendare a permisului, se va prelungi, urmând să fie a 40-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare, nu a 20-a zi, inclusiv, așa cum e acum. Proiectul mai prevede amenzi de 1000 de lei pentru șoferii care nu păstrează curate parbrizul și geamurile laterale, nu și luneta, cum se precizează în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe