Schimbări importante în strategia de vaccinare. Programările se vor face și prin telefon. Rapelul, în alt centru decât prima doză

Ioana Bucur, Alexandrina Toader 22.04.2021, 23:39
Schimbări importante în strategia de vaccinare. Programările se vor face și prin telefon. Rapelul, în alt centru decât prima doză

Valeriu Gheorghiță anunță o nouă schimbare importantă în strategia de vaccinare. Programările se vor face și prin telefon, dar și la ghișee speciale, deschise în cadrul unor instituții accesate de populație.

Schimbări importante în strategia de vaccinare

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a declarat că autoritățile încearcă să simplifice accesul la vaccinare. Medicul a anunțat că programările se vor face și prin telefon, prin apelarea unui număr unic la nivel național, iar operatorul de call center va face programarea în centrul în care fiecare persoană doreşte.

„Ne dorim o uşurare a accesului la vaccinare. Vom promova foarte mult programarea directă telefonic, adică sunând la acelaşi număr, unic la nivel naţional, operatorul de call center va face programarea în centrul în care fiecare persoană doreşte. Deja funcţionează, dar este insuficient exploatată (n.r. – metoda de programare), fără să mai fie nevoie ca beneficiarul să-şi creeze un cont în platformă, practic operatorul va programa direct şi îi va transmite când trebuie să meargă să se vaccineze. De asemenea, pentru mediul rural în mod deosebit, dar nu numai, dorim să creăm acele oficii de programare. Adică în multe dintre instituţiile statului care sunt foarte accesate – primării, alte tipuri de instituţii – să existe un ghişeu în care să se poată face programări la vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.

Valeriu Gheorghiță a precizat că a fost eliminată acea limită de nouă persoane ce pot fi programate, pe platforma online, printr-un singur cont.

„Aş face chiar un apel către toţi cei care doresc să susţin campania de vaccinare să ajute persoanele care doresc să se vaccineze în această etapă de programare. Şi suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe posibilitatea de programare directă, adică fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei în care oamenii se pot prezenta direct la vaccinare, în mod deosebit, persoanele, de pildă, peste 60 de ani. Există diverse modalităţi pe care le-am văzut implementate în alte ţări în care campania de vaccinare a funcţionat foarte bine”, a adăugat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță, despre condiţiile renunţării la masca de protecţie
Valeriu Gheorghita. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Am discutat cu colegii de la STS încât să avem posibilitatea de a modifica centrul pentru cea de-a doua doză”

O altă schimbare importantă în strategia de vaccinare vizează posibilitatea ca persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-Covid-19 într-un centru să poată primi doza de rapel într-un alt centru, ce le este mai apropiat. Potrivit medicului, această facilitate ar putea fi disponibilă începând de săptămâna viitoare.

„Am luat în calcul asta, dar în mod deosebit pentru tipul de vaccin pentru care există locuri libere în centrul în care vrei să mergi. De exemplu, dacă în Bucureşti există locuri libere, sigur că te poţi duce să faci rapelul acolo, nu este absolut nicio problemă. Chiar astăzi am discutat cu colegii de la STS încât să avem această posibilitate de a modifica centrul pentru cea de-a doua doză. Cred că zilele acestea va fi deja disponibilă (n.r. – posibilitatea de a modifica centrul pentru rapel), se lucrează deja la acest lucru”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la aceeași sursă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI