Schimbarea hărții României este soluția. Verdictul dat de Traian Băsescu. „Altfel, peste 20 de ani”

Beatrice Dumitru 06.12.2022, 11:26
Schimbarea hărții României este soluția. Verdictul dat de Traian Băsescu. „Altfel, peste 20 de ani”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a dat verdictul cu privire la o posibilă schimbare a hărții țării noastre și extinderea teritoriului. Este cunoscut faptul că fostul lider de la Cotroceni a susținut mereu unirea Republicii Moldova cu România și a spus ce avantaje ar avea Chișinăul dacă va face acest pas.

„Soluția de viitor este reunificarea”

Traian Băsescu a apărat mereu Republica Moldova și atrage atenția că există o singură soluție ca moldovenii să fie protejați pe viitor. Fostul lider de la Cotroceni a mai subliniat că drumul Republicii Moldova pentru intrarea în Uniunea Europeană, la care a aderat după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, este unul foarte lung, de peste 20 de ani.

În acest context, Traian Băsescu susține că unirea Republicii Moldova cu România ar fi în favoarea ambelor țări și ar scurta acest proces de integrare în UE, deoarece Bucureștiul are resurse ca să tragă Chișinăul în blocul comunitar.

Schimbarea hărții României este soluția. Verdictul dat de Traian Băsescu. „Altfel, peste 20 de ani”
Traian Băsescu cere unirea României și Republica Moldova.

Soluția de viitor pentru Republica Moldova, când politicienii de pe ambele maluri ale Prutului vor avea curaj, este reunificarea țării. Să știți că acest drum european, care a fost deschis Republicii Moldova, este un drum mult prea lung. Nici istoria, nici capacitatea de rezistență a cetățenilor Republicii Moldova nu sunt de natură să facă să mai aștepte 20 de ani până intră în UE. Cam atât i-a trebuit României, care avea resurse mult mai mari decât Moldova și plecând de la premisa asta, cred că oamenii politici responsabili de viitorul ambelor țări trebuie să se gândească la un proiect de unificare, mai ales că suportul pentru un astfel de proiect a crescut foarte mult”, a declarat Traian Băsescu, într-un interviu acordat postului de televiziune RT8, din Republica Moldova.

Traian Băsescu, mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova

Traian Băsescu a mai explicat că România are resursele financiare pentru a susţine o unificare şi le-a transmis cetățenilor de peste Prut că nu le va fi mai rău într-o Românie reunificată decât le este în prezent.

Cetățenilor Republicii Moldova nu o să le fie mai rău într-o Românie reunificată decât în Republica Moldova acum, iar perspectivele României sunt mai solide. Gândiți-vă, România are acum la dispoziție 30 de miliarde de euro pentru a trece criza, pe care să îi cheltuiască până în 2025. România are resurse financiare să suporte reunificarea, ca soluție”, a mai spus fostul lider de la Cotroceni.

Traian Băsescu a mai făcut referire la unirea celor două țări chiar pe 24 februarie, ziua în care trupele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, și i-a îndemnat pe conducătorii de la Chișinău să lupte pentru acest lucru.

Eu, dacă aș fi politician moldovean, sau dacă aș avea putere de decizie, aș declara, azi, că vreau unirea cu România ca măsură de protecție pentru viitor, pentru că vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO și va rămâne să decidă dacă stau agățați de Transnistria, pe care oricum nu o controlează, sau spun că sunt până la Nistru și vor Unirea cu România.

(…) Republica Moldova ar trebui să înțeleagă faptul că, într-un proces de a se îndrepta ca stat independent către Uniunea Europeană, o face neeligibilă din cauza situației din Transnistria”, afirma Traian Băsescu în februarie.

Sondaj. Ce își doresc cetățenii de peste Prut

Dacă ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, o treime din cetățenii moldoveni ar vota „pentru”, conform unui sondaj publicat de Institutul de Politici Publice pe 1 decembrie 2022, potrivit deschide.md. Astfel, unirea celor două state este susținută de 35%, în timp ce 47,4% au declarat că ar vota împotrivă.

În luna aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spunea că unirea Republicii Moldova cu România va avea loc atunci „când poporul va spune că vrea acest lucru”, iar același răspuns este valabil și în cazul aderării țării sale la NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...