Schimbarea de care toți șoferii vor trebui să țină cont. Polițiștii din București ar putea ajunge de nerecunoscut

Mirabela Năstase 22.01.2021, 13:56
Schimbarea de care toți șoferii vor trebui să țină cont. Polițiștii din București ar putea ajunge de nerecunoscut

Plimbările prin București pot deveni a adevărată aventură, iar asta din cauza șoferilor care, fie nu semnalizează, fie taie calea altor participanți la trafic și încurcă traficul. Prin urmare, polițiștii rutieri se gândesc chiar să trimită în stradă echipaje în civil.

Schimbarea de care toți șoferii vor trebui să țină cont

De asemenea, conflictele din traficul rutier pornesc, în general, de la lucruri mărunte, spun specialiștii. Un gest, o vorbă, iar unii dintre șoferi reacționează cu violență.

“Șoferul acela inițial executa virajul la stânga, s-a răzgândit în ultimul moment și avem o lipsă de semnalizare la schimbarea benzii de circulație. Ne întâlnim foarte des cu astfel de situații, a schimbat banda de două ori fără să semnalizeze”, a observat pilotul Sorin Ene, în urma unui experiment.

Se știe faptul că lipsa semnalului la schimbarea benzii aduce cu sine o amendă de 290 de lei, însă în lipsa echipajelor de poliție din trafic, șoferii care nu respectă regulile au o poartă liberă.

Soferi in trafic
Soferi in trafic

De ce propunerea de a trimite echipaje de poliție în civil,  în trafic nu poate fi pusă în practică momentan

”În țările mai dezvoltate foarte multe echipaje de poliție sunt civile pentru că doar așa poți educa participanții la trafic care încalcă regulile. Când vedem un echipaj de poliție ne transformăm în mielușei”, a mai spus Sorin Ene pentru Digi 24.

Teoretic, echipajul de poliție în civil care să se afle în trafic ar face diferența.

”Din punct de vedere al eficienței vorbim de un nivel foarte ridicat, pentru că atunci când polițiștii rutieri ar fi în civil în mașini obișnuite, ar putea să constate încălcări, care nu sunt puține. După ce ar fi cunoscută o astfel de practică, evident că și șoferii ar fi de două ori mai vigilenți”, a explicat și Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

Dar cu toate acestea, o astfel de propunere, și anume, aceea de a exista un echipaj de poliție în civil, în trafic, nu poate să fie pusă în practică momentan, din cauza numărului mic de polițiști. În luna octombrie 2020, oficialii spuneau că pentru a-i verifica pe cei care nu poartă mască, se vor folosi 20% din polițiști în civil. După câteva luni, tot ei spuneau că verificările acestea s-au dovedit a fi eficiente.

Ce nu trebuie să faci dacă ai fost sancționat în trafic

Recent, Poliția Română a mai făcut un anunț pe Facebook, referitor la faptul că un șofer sancționat nu are voie să completeze nimic în procesul verbal, întrucât actul este întocmit doar de către agentul constatator. Astfel, șoferul în cauză doar va semna acel proces verbal, având și dreptul de a depune contestație.

”Polițist: Aveți ceva de menționat cu privire la cele consemnate în procesul-verbal?
Contravenient: Da, dați-mi pixul să scriu!
În procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției scrie DOAR agentul constatator.
Singura „acțiune fizică” asupra procesului-verbal este semnătura.
Reamintim că aveți dreptul la contestație!”, a scris Poliția Română pe pagina de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe