Schimbarea de care toţi şoferii trebuie să ştie. Ce se întâmplă cu testul de reducere a pedepsei pentru permisul auto

Ana Anitoiu, Ioana Constantin 20.04.2021, 09:43
Schimbarea de care toţi şoferii trebuie să ştie. Ce se întâmplă cu testul de reducere a pedepsei pentru permisul auto

Șoferii din România primesc o veste bună. O schimbare ar putea avea loc în privința testului pe care aceștia îl pot da ca să își reducă perioada de suspendare a permisului de conducere, după ce a fost făcută o propunere legislativă în acest sens.

Ce se întâmplă cu testul de reducere a pedepsei pentru permisul auto

În prezent, în cazul în care unui șofer din România îi este suspendat permisul auto, după o greșeală în trafic, acesta are dreptul să susțină un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, astfel încât să primească documentul mai repede înapoi. Totuși, acest examen nu poate fi susținut oriunde, ci doar în localitatea trecută în permis sau în cea unde a fost constatată contravenția. Astfel, mulți oameni sunt nevoiți să cheltuie atât bani, cât și timp ca să rezolve această problemă.

”România este țara paradoxurilor, în care o lege fără sens nu te mai ia prin surprindere. Să zicem că ai permis de conducere de Baia Mare și te-ai mutat în București. Să presupunem că pleci în weekend la Sighișoara. Încalci legislația rutieră și ți se ridică permisul pentru 3 luni. Conform legii, ai dreptul legal să-ți testezi cunoștințele rutiere ca să-ți reduci perioada de suspendare. Unde crezi că te obligă legea să dai acest test? După cum zice povestea noastră… în Maramureș. Care e sensul să străbați 500 km ca să dai un test rutier? De ce nu-ți poți testa cunoștințele oriunde?”, a spus deputatul USR PLUS Alin Apostol, care a depus un proiect legislativ pentru a schimba regulamentul.

Schimbarea de care toti soferii trebuie sa stie. Ce se intampla cu testul de reducere a pedepsei pentru permisul auto
Politist rutier, in trafic

Ce schimbare va avea loc în privința testului de reducere a pedepsei pentru permisul auto

Mai exact, deputatul Alin Apostol a transmis că pentru a repara ”acest non-sens” a depus un proiect legislativ ce prevede ca șoferii din România cărora le-a fost luat permisul auto să poată da testul de reducere a perioadei de suspendare în orice localitate din țară.

Propunerea legislativă depusă de Alin Apostol modifică art. 1062 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 referitor la circulația pe drumurile publice:”(1) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se poate susține la oricare serviciu al poliției rutiere de pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile art. 106 și art. 1061”.

Avantaj pentru șoferi în războiul cu pietonii

De curând, șoferii din România au mai primit o veste bună. Ar putea avea un avantaj în războiul pe care mulți dintre ei îl au cu pietonii neatenți. Concret, oamenii care traversează strada pe zebră în timp ce atenția le este distrasă de telefonul mobil și care provoacă adesea accidente din această cauză ar putea să primească amenzi usturătoare. Mai multe detalii, AICI!

”Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, arată un proiect publicat de MAI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...