Un agent imobiliar trebuie să aibă o serie de aptitudini pentru a se remarca în domeniul său. Să știi cum să vinzi apartamente este o artă. Este nevoie de o serie de înzestrări înnăscute, pe care, din păcate, majoritatea persoanelor care lucrează acum în acest sector nu le au, cel puțin asta susțin inițiatorii unui proiect de lege care prevede reglementarea acestei profesii.
Noi reguli pentru agenții imobiliari
În prezent, sectorul imobiliar se digitalizează într-un ritm foarte rapid. 90% dintre căutările de proprietăți sunt efectuate online, cel puțin la primul contact.
În această nouă paradigmă, munca agentului imobiliar rămâne esențială, dar acesta trebuie să depună toate eforturile pentru a-și ascuți abilitățile de convingere și a fi util clientului, precum și pentru a fi la curent cu ultimele tendințe în materie de investiții.
La întrebarea „cum să fii un bun agent imobiliar” nu există un singur răspuns care să fie valabil pentru toată lumea. Cu toate acestea, un bun profesionist ar trebui să respecte un cod de conduită, susțin inițiatorii proiectului de lege.
Potrivit noului proiect de lege, toți agenții imobiliari vor fi obligați să urmeze un curs de formare profesională, care va dura nu mai puțin de 180 de ore.
Dintre acestea, 60 vor fi dedicate practicii. Astfel, agenții imobiliari ar învăța noțiuni de bază despre încheierea contractelor, carte funciară, creditare și construcții.
„Proiectul a plecat de la supărări ale clienților care de bunăcredință au investit bani importanți în case și terenuri, iar după aceea, vă repet, în cazul imobilelor au constatat fie că ceea ce au cumpărat nu corespunde cu ceea ce e în contract, fie calitatea materilalelor folosite nu corespundea cu ceea ce au cumpărat ei prin contract.
Dorim să apărăm beneficiarii, pentru că apăreau foarte multe practici înșelătoare”, a precizat Florin Roman, deputat PNL, conform stirileprotv.ro.
15-20 de ore anual de cursuri obligatorii pentru agenții imobiliari
De asemenea, David Grigorescu, reprezentant Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România, a precizat că, odată intrați în profesie, agenții imobiliari vor trebui să-și continue instruirea.
„Vor avea 15-20 de ore anual de cursuri obligatorii, pentru ca o dată la trei ani de zile să își reînnoiască licența”, a precizat acesta.
Totodată, agenții imobiliari vor trebui să încheie o asigurare de răspundere civilă profesională și să respecte anumite norme de conduită în relația cu clienții.
„Trebuie să luăm acordul părților de a obține comision. Poți să lucrezi și ca simplu intermediar cum lucrăm și acum sau poți să lucrezi și ca intermediar exclusiv pentru una dintre părți.
Atunci ești angajatul acelei părți și nu ai voie să iei comision de la cealaltă parte”, a mai precizat și Dragoș Vîlceanu, fondator Asociația Brikerilor Imobiliari.
Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...