Schimbare pentru elevi și profesori. Ora de sport ar putea fi înlocuită în toate școlile din România

Ioana Bucur 07.10.2021, 16:40
Schimbare pentru elevi și profesori. Ora de sport ar putea fi înlocuită în toate școlile din România

Anul școlar 2021-2022 ar putea aduce o nouă schimbare pentru elevi și profesori. Ministrul Educației a anunțat că ora de sport ar putea fi înlocuită în toate școlile din România. Ce altă materia i-ar putea lua locul în orar.

Ce materie ar putea înlocui ora de sport în școlile din România

Într-o discuție cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecței de elevi, în timpul orelor de sport, ministrul Educației a vorbit despre un scenariu la care puțin s-ar fi așteptat.

În condițiile în care ordinul comun de ministru prevede că orele de sport se fac în exterior fără mască peste incidența de 2 la mie dintr-o localitate, însă condițiile meteo din următoarea perioadă nu vor permite, cel mai probabil, desfășurarea acestor ore afară, Sorin Cîmpeanu a spus că „fiecare director de școală poate să suplinească aceste ore de Educație Fizică cu ore din disciplina Educație pentru Viață”.

„Ordinul comun de ministru prevede în continuare posibilitatea derulării orelor de educație fizică în spații interioare dacă rata de incidență în localitate este sub 2 la mie; peste 2 la mie, doar în spații exterioare fără mască de protecție.

Având în vedere și condițiile climatice, care sunt din ce în ce mai evidente, este clar că nu vor putea fi derulate orele de educație fizică în exterior din cauza condițiilor climatice nefavorabile. În acest sens, fiecare director de școală poate să suplinească aceste ore de educație fizică cu ore din disciplina Educație pentru viață, spre exemplu”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Dacă schimbarea se va aplica, nu se știe în ce fel vor fi afectate normele profesorilor de Educație Fizică sau dacă aceștia vor preda noua materie.

Potrivit ordinului de ministru, la articolul 3, alineatul 8, se prevede:

„Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000. La o rată de incidență mai mare de 2/1.000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică.”

Schimbare pentru elevi și profesori. Ora de sport ar putea fi înlocuită în toate școlile din România
Sorin Cimpeanu

Ce este Educația pentru viață?

Despre noua materie s-a vorbit, prima oară, în luna iunie a acestui an, Sorin Cîmpeanu anunțând, la acea vreme, că Ministerul Educației va promova o nouă disciplină obligatorie – Educație pentru viață.

Aceasta va fi structurată pe mai multe module, adaptate vârstei elevilor, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, astfel:

  • Educație civică
  • Educație sanitară
  • Educație sexuală
  • Educație pentru alimentație sănătoasă
  • Educație pentru prim-ajutor
  • Educație juridică
  • Educație financiară
  • Educație rutieră
  • Educație civică

„În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societății actuale și, în special necesităților elevilor, evitând supraîncărcarea programei școlare cu un număr excesiv de discipline.

Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care optează expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la “Educație pentru viața”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module”, a transmis instituția, potrivit edupedu.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe