Schimbare neașteptată a vremii. Se încălzește în mare parte din țară după valul de aer polar

Elena Avramescu 16.12.2022, 07:35
Schimbare neașteptată a vremii. Se încălzește în mare parte din țară după valul de aer polar

Începând de astăzi, 16 decembrie, se pare că vremea se schimbă la 180 grade. Astfel că după un val polar ce a pus stăpânire pe mare parte din zonele țării, acum se anunță o încălzire accentuată în regiunile intracarpatice și în cele sud-estice, termometrele urcând până la 15 grade Celsius. Cu toate acestea, în continuare vom avea partea de ploi și lapoviță.

Vremea se schimbă radical în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a ținut să precizeze că vremea va continua să se încălzească şi va deveni extrem de caldă pentru această perioadă în regiunile intracarpatice şi în cele sud-estice, dar şi în zonele montane şi submontane.

Însă în zonele joase din sud şi est pe arii relativ extinse va fi ceaţă iar uneori va fi semnalată burniţă şi ploaie slabă. În acest sens se vor înregistra valori termice uşor mai mari faţă de temperatura medie pentru această perioadă.

„În vestul, nord-vestul teritoriului, local în centru şi sud-vest şi la munte cerul va avea înnorări temporar accentuate şi vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Pe alocuri cantităţile de apă vor fi însemnate. La altitudini de peste 1900 m, trecător se pot semnala precipitaţii mixte, iar la începutul intervalului izolat mai sunt condiţii de polei.

Vântul va prezenta intensificări la munte, cu rafale de peste 90-100 km/h în zona înaltă, iar temporar şi în vest, centru şi est, în general cu 50-60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 şi 15 grade Celsius, iar cele minime între 1 şi 9 grade Celsius”, a anunțat ANM.

În Capitală, vremea va fi mai mult închisă, iar valorile termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade. În plus, va fi semnalată ceaţă mai ales în prima parte a zilei şi noaptea, iar în a doua parte a intervalului vor fi condiţii de burniţă sau chiar ploaie slabă. Se pare că vântul va sufla slab până la moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade Celsius, în timp ce temperatura minimă va fi de 2-3 grade Celsius.

Vremea se schimbă radical în România. Meteorologii au emis prognoza pentru perioada 28 noiembrie - 11 decembrie
Vremea se schimbă radical în România

Vremea de Craciun si Revelion

Momentan, nu au fost anunțate ninsori de Crăciun și de Revelion, cu excepție în zonele montane înalte.

„De Crăciun putem să apreciem, în medie, o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit. Este posibil să vorbim în mod obișnuit de valori care să depășească, în medie, la nivelul maximelor, 6-7 grade pentru că valorile normale pentru perioada respectivă ar trebui să se situeze și să varieze, în general, între – 5 până la cel mult 5-6 grade la nivelul maximelor.

Actualizarea indică posibilitatea ca în ambele săptămâni valorile de temperaturi să se mențină ușor mai ridicate, peste ceea ce ar fi normal pentru intervalele respective și mai ales în săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie, când vorbim în special pentru partea de vest, centru, sud-est a țării, de abateri termice pozitive mai mari”, a declarat meteorologul Elena Mateescu pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...