Schimbare majoră privind pensiile private din România. Banii se dau pe loc

Beatrice Dumitru 01.02.2023, 13:53
Schimbare majoră privind pensiile private din România. Banii se dau pe loc

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță schimbări cu pensiile private din România și aduce patru modificări legale de care vor beneficia milioane de persoane. Pe întreaga sa durată de funcționare, din fondurile de pensii din Pilonul II au fost făcute plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei către 88.202 de participanți și beneficiari. Care este schimbarea majoră privind pensiile private din România.

Cine va beneficia de schimbarea la pensiile private

Sistemul de pensii din România este format din trei piloni. Primul este cel al sistemului public de pensii obligatorii, Pilonul II este cel de pensii private, în timp ce Pilonul III este un sistem de pensii private facultative. La finalul anului trecut, ASF a adus mai multe modificări legale care aduc avantaje celor care vor intra la plată în anii următori.

Pilonul II de pensii private a achitat peste 1,1 miliarde de lei pentru peste 88.000 de participanți și moștenitori, iar ASF a făcut schimbări la pensiile private. Astfel, moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat, care mor înainte de a avea dreptul la pensie, vor putea încasa imediat suma cuvenită, prevede una dintre modificări. Până acum, moștenitorilor care aveau un loc de muncă li se vărsa activul celui decedat în contul de Pilon II, dar intrau în posesia banilor la pensionare.

Schimbare majoră privind pensiile private din România. Banii se dau pe loc
Schimbări la pensiile private din România

Ce alte modificări au fostaduse Pilonului II de pensii private

O altă modificare adusă legii spune că în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de trei ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând.

De asemenea, ASF a mai decis eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuție, modificare cu efect direct asupra tuturor celor 7,9 milioane de participanți la sistem. În aceste condiții, în fiecare lună, conturile participanților vor avea cu 0,5% mai mult, în condițiile în care în activ va merge întreaga contribuție.

Ultima modificare se referă la cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate și care pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia.

Accesarea Pilonului II a început în 2007, iar schema este obligatorie pentru toate persoanele eligibile cu vârsta de până la 35 de ani și voluntară pentru grupa de vârstă 35-45 de ani. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 miliarde lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...