Schimbare majoră pentru școlile de șoferi, anunțată acum de autorități. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis miercuri un ordin care aduce modificări cu privire la obligațiile tehnice pe care erau obligate școlile de șoferi să le îndeplinească. Veștile sunt bune, deoarece ordinul venit de la MTI relaxează puțin regulile și vine în sprijinul școlilor de șoferi, mai ales a celor care instruiesc viitori șoferi profesioniști.
Ordinul MTI nr. 44/2022, apărut miercuri, 26 ianuarie, în Monitorul Oficial nr. 76, stipulează faptul că vor avea loc anumite modificări în ceea ce privește obligațiile școlilor de șoferi în privința mașinilor pe care elevii învață să conducă. Mai exact, ordinul respectiv schimbă condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de „vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere”.
Până acum, școlile de șoferi erau obligate să folosească camioane de școală cu cutii de viteze manuale. Ei bine, aici vine modificarea adusă de ordinul MTI, care elimină această obligativitate. Așadar, școlile de șoferi nu mai sunt constrânse să aibă mașini cu cutie manuală, ci pot avea doar mașini automate, indiferent că vorbim despre mașinile din categoria C sau CE, adică cu remorcă sau fără.
„În cuprinsul textului de modificare (Ordinul MT nr. 1.123/2021 – n. red.), referința s-a făcut doar la vehicule din categoria C, nefiind cuprinse și vehiculele din categoria CE, care sunt similare prin construcție cu cele din categoria C și pentru care, potrivit vechilor norme, era, de asemenea, stabilită obligativitatea de a fi echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor”, se arată în nota de fundamentare ce a însoțit ordinul în faza de proiect.
O altă modificare adusă de ordinul respectiv este obligativitatea școlilor de șoferi de a afișa la intrare, într-un loc vizibil, a informațiilor privind autorizația în baza căreia funcționează. Practic, ele vor trebui să „să afișeze/ colanteze într-un mod vizibil, la intrarea principală pe ușa de acces în sediul școlii de conducători auto, denumirea acesteia așa cum figurează în autorizație, precum și categoria/categoriile pentru care școala este autorizată”.
Ordinul respectiv mai stipulează că autorizația de funcționare a școlilor de șoferi să nu mai depindă de rata de promovare a elevilor instruiți. Chiar dacă era în vigoare de ceva timp, nu s-a ținut niciodată cont de acest aspect atunci când venea vorba de prelungirea autorizației.