Schimbare majoră la școlile de șoferi. Ce autovehicule pot fi folosite în 2022

Stan Filon 27.01.2022, 13:08
Schimbare majoră la școlile de șoferi. Ce autovehicule pot fi folosite în 2022

Schimbare majoră pentru școlile de șoferi, anunțată acum de autorități. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis miercuri un ordin care aduce modificări cu privire la obligațiile tehnice pe care erau obligate școlile de șoferi să le îndeplinească. Veștile sunt bune, deoarece ordinul venit de la MTI relaxează puțin regulile și vine în sprijinul școlilor de șoferi, mai ales a celor care instruiesc viitori șoferi profesioniști.

Schimbare majoră pentru școlile de șoferi

Ordinul MTI nr. 44/2022, apărut miercuri, 26 ianuarie, în Monitorul Oficial nr. 76, stipulează faptul că vor avea loc anumite modificări în ceea ce privește obligațiile școlilor de șoferi în privința mașinilor pe care elevii învață să conducă. Mai exact, ordinul respectiv schimbă condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de „vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere”.

Până acum, școlile de șoferi erau obligate să folosească camioane de școală cu cutii de viteze manuale. Ei bine, aici vine modificarea adusă de ordinul MTI, care elimină această obligativitate. Așadar, școlile de șoferi nu mai sunt constrânse să aibă mașini cu cutie manuală, ci pot avea doar mașini automate, indiferent că vorbim despre mașinile din categoria C sau CE, adică cu remorcă sau fără.

Schimbare majora pentru scolile de soferi
Schimbare majora pentru scolile de soferi

Pe ce mașini vor învăța viitorii șoferi profesioniști

„În cuprinsul textului de modificare (Ordinul MT nr. 1.123/2021 – n. red.), referința s-a făcut doar la vehicule din categoria C, nefiind cuprinse și vehiculele din categoria CE, care sunt similare prin construcție cu cele din categoria C și pentru care, potrivit vechilor norme, era, de asemenea, stabilită obligativitatea de a fi echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor”, se arată în nota de fundamentare ce a însoțit ordinul în faza de proiect.

O altă modificare adusă de ordinul respectiv este obligativitatea școlilor de șoferi de a afișa la intrare, într-un loc vizibil, a informațiilor privind autorizația în baza căreia funcționează. Practic, ele vor trebui să „să afișeze/ colanteze într-un mod vizibil, la intrarea principală pe ușa de acces în sediul școlii de conducători auto, denumirea acesteia așa cum figurează în autorizație, precum și categoria/categoriile pentru care școala este autorizată”.

Ordinul respectiv mai stipulează că autorizația de funcționare a școlilor de șoferi să nu mai depindă de rata de promovare a elevilor instruiți. Chiar dacă era în vigoare de ceva timp, nu s-a ținut niciodată cont de acest aspect atunci când venea vorba de prelungirea autorizației.

Iată cât timp durează școala de șoferi pentru toate categoriile:

  1. Pentru permisul de categorie B, cursanții trebuie să urmeze cursuri în jur de 4 săptămâni, care includ și 24 de ore de legislație și 30 de ore de practică;
  • Pentru permis categoria C sunt, de obicei, două variante: șoferii care au permis categorie B de mai mult de un an de zile fac școală timp de 5 săptămâni și cuprinde 50 de ore legislație categoria C plus 30 de ore de practică; pentru cine deține permis de conducere categoria B de mai puțin de un an, școala durează 6 săptămâni, fiind necesare 36 de ore de practică;
  • Pentru categoria E, școala durează 2 săptămâni, cu 10 ore de legislație și 10 ore de condus, iar în ceea ce privește numărul de întrebări, ele sunt 11, și trebuie răspuns corect la 9 pentru a promova;
  • Pentru școala moto, durata minimă este de 30 de zile, dar ține de modul în care își planifică fiecare partea practică.
Urmăriți Impact.ro și pe