Schimbare majoră la pensii. Legea a fost votată în Parlament. Românii care sunt afectați

Ana Anitoiu 28.09.2021, 16:36
Schimbare majoră la pensii. Legea a fost votată în Parlament. Românii care sunt afectați

O schimbare majoră ar putea avea loc în curând în privința acordării pensiilor din România. Un proiect legislativ în acest sens a trecut de Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților. Noua lege va intra în vigoare abia după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce schimbare majoră are loc în privința pensiilor

Mai exact, proiectul de lege ce prevede prelungirea activității dincolo de vârsta de pensionare, până la 70 de ani, și interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru bugetari a trecut de Senat, cu 71 de voturi ”pentru” şi 58 ”împotrivă”.

Astfel, dacă acest proiect de lege va intra în vigoare, bugetarii vor fi nevoiți să aleagă dacă vor ieși la pensie la limita de vârstă actuală – adică 65 de ani pentru bărbați și aproape 62 de ani pentru femei, sau dacă vor rămâne în activitate până la 70 de ani.

În plus, bugetarii care beneficiază deja atât de pensie, cât și de un salariu vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a se hotărî pe care dintre aceste venituri îl va păstra.

Schimbare majora la pensii. Legea a fost votata in Parlament. Romanii care sunt afectati
Bancnote de 100 de lei

Ce opțiuni vor avea angajații din mediul privat

De asemenea, angajații din mediul privat vor putea alege să se pensioneze la vârsta de 70 de ani sau la limita de vârstă actuală. În plus, spre deosebire de bugetari, aceștia vor putea cumula pensia cu salariul din mediul privat, în situația în care angajatorul este de acord.

Prin urmare, atât bugetarii cât și angajații din mediul privat vor putea depune cereri referitoare la continuarea activității peste limita de vârsta pentru pensionare. Aceștia își pot exprima opțiunea cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de a îndeplini vârsta legată de pensionare, respectiv cu cel puțin aceeași perioadă înainte de a le expira acordul anual al unităţii angajatoare.

Proiectul de lege menționează că salariații care aleg să lucreze până la vârsta de 70 de ani pot cere oricând să se pensioneze, iar cererea trebuie să fie depusă cu aproximativ două luni înainte de ieșirea din câmpul muncii.

De când se suspendă plata pensiei

În cazul bugetarilor care vor prefera să-și continue activitatea până la vârsta de cel mult 70 de ani, plata pensiei se va suspenda începând cu luna de după cea în care și-au exprimat această opțiune.

Conform proiectului de lege, bugetarii care nu vor opta în scris între pensie și salariu vor rămâne doar cu pensia. ”Neîndeplinirea obligaţiei (de a alege între salariu şi pensie – n. r.) constituie cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire, după caz”, arată proiectul.

Ce amenzi vor risca angajatorii

Totodată, proiectul de lege prevede amenzi usturătoare pentru angajatorii care vor tolera cumulul de pensie cu salariul de la stat. Concret, aceștia vor risca să plătească 100.000 de lei, dacă va intra în vigoare modificarea Legii pensiilor.

În plus, angajatorii vor risca amenzi de 10.000 de lei dacă nu vor anunța casele de pensii cu privire la menţinerea în activitate a bugetarilor, în termen de 30 de zile calendaristice din ziua în care aceştia își exprimă în scris alegerea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...