Schimbare majoră la grădiniță. Ce devine obligatoriu începând din septembrie

Andrei Cezar 07.08.2020, 18:04
Schimbare majoră la grădiniță. Ce devine obligatoriu începând din septembrie

Durata învățământului obligatoriu se va mări înepând cu noul an școlar și va ajunge la 14 ani, față de 11 cât era până acum. Astfel, grupa mare la grădiniță devine obligatorie, iar părinții care nu și-au înscris copii la ea nu îi vor putea înscrie la grupa pregătitoare, a precizat ministrul Educației, Monica Anisie. În plus obligatorii vor fi și clasele a IX-a și a XII-a.

Schimbare majoră la grădiniță. Grupa mare devine obligatorie

Invitată în emisiune ”În viața romilor”, ministrul Educației a vorbit, în urmă cu câteva luni, despre durata învățământului obligatoriu care s-a mărit, odată cu promulgarea de către președintele României a Legii educației.

“Începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie”, a declarat Monica Anisie.

Acest lucru înseamnă că cei mici care nu vor fi înscriși la grupa mare, nu vor putea fi înscriși nici la grupa pregătitoare, a mai spus ministrul Educației.

Este important de precizat că legea nu prevede refuzul școlarizării copiilor pe motiv de neparticipare școlară anterioară.

Legea educației prevede că până în 2020 grupa mare de la grădiniță și clasele a IX-a și a XII-a devin obligatorii. În total sunt 14 ani pe care copiii îi vor avea de petrecut, în mod obligatoriul, în banicle școlilor și grădinițelor. Până în 2030, însă vor deveni obligatorii și grupele mică și mijlocie.

Potrivit legii în vigoare, părinții care nu-și trimit trimit copiii la școală pot fi amendați de autoritățile locale.

Reînscrierile la grădiniță a copiilor care au urmat deja învățământul preșcolar au avut loc de pe data de 25 mai, iar înscrierile de pe 8 iunie. Începând cu anul școlar 2020-2021 este pentru prima dată când grupa mare devine obligatorie.

Legea care prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani până în 2030 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în aprilie 2019.

Schimbare majoră la grădiniță. Ce devine obligatoriu începând din septembrie
Schimbare majoră la grădiniță. Ce devine obligatoriu începând din septembrie

Grupele mijlocie și mică, obligatorii până în 2030

Potrivit legii, etapizat, copiii vor ajunge să parcurgă obligatoriu 16 ani de școală, astfel:

  • până în 2020, grupa mare de la grădiniță, clasele a IX-a și a XII-a devin obligatorii – 14 ani în total;
  • până în 2023, grupa mijlocie de la grăddiniță devine obligatorie – 15 ani în total;
  • până în 2030, grupa mică de la grădiniță devine obligatorie – 16 ani în total.

Până acum, învățământul obligatoriu a fost de 11 clase – începea la clasa pregătitoare (6 ani) și se încheia la clasa a X-a.

Urmăriți Impact.ro și pe