Schimbare majoră la buletinele cu cip. O rubrică esențială dispare, primele 5 milioane vor fi gratis

Mihnea Tălău 31.01.2023, 20:28
Schimbare majoră la buletinele cu cip. O rubrică esențială dispare, primele 5 milioane vor fi gratis

Peste 5 milioane de români îşi pot lua de acum buletinul cu cip, în mod gratuit. În ședința de marți, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care  cărţi de identitate electronice vor fi plătite din fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Părinții vor putea solicita cartea electronică de identitate pentru minori chiar de la naștere.

Primele 5 milioane de cărți electronice de identitate, gratuite, pentru români

Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea permisului auto sau al cardului bancar.

„Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR„, a anunţat şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, potrivit observatornews.ro.

Oficialitățile spun că primele cinci milioane de cărți electronice de identitate va fi suportat din fondurile PNRR, ulterior urmând să fie găsite alte surse de finanțare, inclusiv de la buget, pentru ca cetățenii să nu dea bani pe prima emitere a unui buletin.

România trece la buletinele cu CIP
Buletine cu CIP

Ce se schimbă pe noile cărți de identitate

Pe noua carte de identitate electronică va fi înscrisă sigla Uniunii Europene și nu vor mai avea trecut domiciliul deţinătorului, acesta fiind trecut în aplicaţia informatică privind cartea electronică. În cazul celor care au viză de flotant, viza de reşedinţă va fi înscrisă în suportul de stocare. Pentru cărţile de identitate simple, se emite un document care constituie dovadă de reşedinţă, reglementări în acest sens urmând a fi adoptate în perioada următoare.

Un proiect pilot se desfășoară în judeţul Cluj, acolo unde au fost emise până în prezent aproximativ 7.100 de cărţi de identitate electronice. Cei care au deja emise cărţi electronice pot beneficia de gratuitate atunci când vor fi emise noile documente. Proiectul va fi extins și în Capitală, cel mai probabil în vara acestui an, urmând ca din toamnă  să fie extins la nivelul marilor municipii reşedinţă de judeţ şi apoi la nivelul municipiilor.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...