Schimbare majoră în Republica Moldova. Vor să modifice constituția, lovitură pentru Rusia

Ioana Bucur 21.01.2023, 19:43
Schimbare majoră în Republica Moldova. Vor să modifice constituția, lovitură pentru Rusia

În condițiile în care peste doar câteva săptămâni se va împlini un an de la debutul războiului început de Vladimir Putin, se discută despre o schimbare majoră în Republica Moldova. Ce spune președintele Maia Sandu despre modificarea constituției țării, ar fi o lovitură pentru Rusia.

Schimbare majoră în Republica Moldova

Războiul din Ucraina ar putea aduce o schimbare uriașă pentru țara vecină. Șeful statului a vorbit despre renunțarea la neutralitatea consacrată prin legea fundamentală și despre situația în care ar fi nevoie de modificarea constituției.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor Politico, Maia Sandu a fost întrebată despre o posibilă aderare la NATO.

„Acum există o discuție serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare.

Și dacă ajungem, la un moment dat, ca națiune, la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a spus ea.

Trebuie precizat că, în răspunsul dat, Maia Sandu s-a ferit să menționeze direct NATO – alianța militară criticată adesea de Vladimir Putin. Rusia a avertizat cu privire la continuarea cooperării militare între Republica Moldova și aliații occidentali.

Schimbare majoră în Republica Moldova. Vor să modifice constituția, lovitură pentru Rusia
Presedintele Maia Sandu

„Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi”

Cu toate că Republica Moldova nu este membră NATO, țara cooperează deja cu Alianța, contribuind la operațiunea de menținere a păcii condusă în Kosovo.

„Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi.

Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a adăugat președintele Moldovei.

Liderul de la Chișinău a subliniat că țara sa rămâne în continuare „vulnerabilă” și este afectată de războiul hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare.

„Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare.

Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”, a mai spus Sandu.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...