Schimbare majoră în educația din România. Anunțul zilei de astăzi, 12 iulie, e decizia ministrului

Stan Filon 12.07.2022, 13:00
Schimbare majoră în educația din România. Anunțul zilei de astăzi, 12 iulie, e decizia ministrului

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu ultimele modificări aduse sistemului de educație din România. Astfel, după ce am aflat că semestrele vor fi înlocuite cu 5 module, sistemul de notare se va schimba, elevii nu se vor mai putea transfera așa ușor la altă școală, dar nici nu vor mai fi exmatriculați, reprezentantul guvernului a făcut publică o altă schimbare majoră: dispar inspectoratele școlare județene!

Schimbare majoră în educația din România

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre cea mai nouă schimbare aprobată la nivel de minister care va avea loc începând cu anul școlar 2022-2023. Astfel, am aflat că inspectoratele școlare județene dispar. De fapt, acestea se transformă în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar și vor fuziona cu Județene de Resurse și Asistență Educațională.

„Astăzi, 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final a proiectului România educată, Ministerul Educației a transpus în texte de lege toate principiile din proiectul România Educată. Avem două proiecte, unul pentru învățământul universitar și unul pentru învățământul preuniversitar. Acestea au fost elaborate prin consultarea tuturor direcțiilor de specialitate. Începând cu ziua de mâine, 13 iulie, vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile până pe data de 17 august. Aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului de educație, ci sunt cu adevărat o reformă. Legile vor putea să intre în vigoare la 30 de zile de la promulgarea în Monitorul Oficial. În septembrie 2023 să putem avea această reformă resimțită în fiecare școală”, a spus ministrul Educației.

Schimbare majora in educatia din Romania
Schimbare majora in educatia din Romania

Ce se întâmplă cu inspectoratele școlare județene

Dar despre ce este vorba, mai exact: Ei bine, tot Sirun Cîmpeanu a venit cu mai multe explicații despre schimbările pe care le vor observa atât elevii, cât și părinții lor.

„În septembrie 2023 vom avea și planul-cadru nou, și curriculumul nou. Proporția va fi 50% disciplină în trunchiul comun, 20% specializare pentru planul de liceu și 30% curriculumul la decizia școlii, este o schimbare radicală. Acest lucru se va întâmpla începând cu septembrie 2023. Vor fi revizuite puternic și planurile-cadru și curriculumul pentru învățământul primar și cel gimnazial. Inspectoratele Școlare Județene se transformă în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Ele vor fi formate prin reorganizarea Inspectoratelor Școlare și prin comasarea cu centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională”, a spus oficialul român despre schimbările anului școlar 2022-2023.

Printre schimbările pe care le vor regăsi elevii la întoarcerea în bănci sunt următoarele:

  • numărul de note pentru fiecare disciplină trebuie să fie cu 3 mai multe decât numărul total de ore pe care elevii le studiază din disciplina respectivă
  • elevii nu se vor mai putea transfera de o la o școală, la alta, atât de ușor
  • elevii nu vor mai fi exmatriculați
  • mediile elevilor vor fi încheiate doar o singură dată, la finalul anului școlar
  • se înlăturată orice modalitate prin care să fie colectate fonduri bănești de la părinții elevilor.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...