Schimbare importantă în privința pensiilor. Ce trebuie să știe românii

Rădulescu Valentin 26.10.2020, 17:54
Schimbare importantă în privința pensiilor. Ce trebuie să știe românii

Recent s-a aflat că regulile pentru fondurile de pensii private din România vor fi modificate. Acest lucru s-ar datora unui scandal care a avut loc cu compania Wirecard din Germania. Cum se va proceda acum?

Pensiile private din România, schimbare importantă

Potrivit ultimelor informații apărute, administratorii de fonduri private sunt acum obligați să publice activitățile de investiții pe site-urile lor oficiale. Potrivit noului proiect, administratorul de pensii private este obligat să publice pe internet și rata de rentabilitate a fondului de pensii private pe care îl administrează. Așadar, ASF dorește acum raportare trimestrială cu privire la transparența fondurilor de pensii private din România.

„În prezent, prin prevederile normei, administratorii de fonduri de pensii administrate în regim privat au obligația de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii, structura portofoliului de investiții prevăzută în cadrul anexei nr. 12. Aceasta trebuie să fie detaliată, pentru fiecare instrument financiar și pentru fiecare emitent, semestrial, pentru data de 30 iunie și pentru data de 31 decembrie. Pentru creșterea transparenței în ceea ce privește modul de investire a activelor fondurilor de pensii administrate privat se impune modificarea frecvenței de publicare pe pagina de internet a administratorilor a anexei nr. 12, detaliată, pentru fiecare instrument financiar și pentru fiecare emitent”, se arată în noile reguli, scrie profit.ro.

Schimbare importantă în privința pensiilor. Ce trebuie să știe românii
Schimbare importantă în privința pensiilor. Ce trebuie să știe românii

De unde a venit această schimbare?

Potrivit celor de la profit.ro, această măsură a fost introdusă în urma scandalului care a pornit pe tema falimentului Wirecard, Germania, procesator de plăți electronice. Acțiunile acestei companii s-au aflat pentru o perioadă în portofoliul NN Pensii Private, care este liderul pieței de profit. Totodată, în aceeași situație s-ar afla și SIF Transilvania.

În urma acestora, Comisia este obligată să calculeze lunar, pentru perioada ultimelor 24 de luni, calculul pentru: rata de rentabilitate pentru fiecare fond de pensii administrat privat, rata de rentabilitate anualizată, rata medie ponderată de rentabilitatea tuturor fondurilor de pensii administrate privat și rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii administrate privat.

De asemenea, toate aceste date trebuie să fie publicate pe pagina proprie de internet a CSSPP în a treia zi lucrătoare de la data efectuării calcului.

Urmăriți Impact.ro și pe