Schimbare importantă în învăţământ. Liceele vor putea organiza examene de admitere. Iată de când

Stan Filon 08.07.2021, 09:18
Schimbare importantă în învăţământ. Liceele vor putea organiza examene de admitere. Iată de când

Autoritățile sunt pregătite să facă din nou modificări importante în sistemul de educație din România! Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre proiectul ”România educată”, în urma consultărilor pe care le-a avut la Cotroceni cu mediul politic şi cu partenerii sociali. Șeful statului a vorbit despre principalele modificări.

Vin noi schimbări importante în învăţământ

Astfel, am aflat că ”România educată” vine cu modificări importante pentru sistemul educațional din România. Principala modificare este accesul elevilor la licee. Absolvenții de clasa a 8-a vor putea intra la liceu în urma repartizării computerizate, însă unele licee vor putea stabili să primească elevii în urma unor examene de admitere!

Așadar, examenul de admitere la liceu revine în România! ”Ne dorim o mai mare flexibilitate şi o centrare a educaţiei pe fiecare elev. Asta înseamnă inclusiv valorizarea acelor elemente de profil care individualizează şi nu uniformizează. De aceea, deşi Evaluarea Naţională rămâne principalul instrument de certificare a competenţelor la finalizarea gimnaziului şi de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al II-lea unităţile de învăţământ şi elevii care doresc, indiferent de rută, teoretică, vocaţională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susţină un examen suplimentar de admitere.

Vin noi schimbari importante in invatamant
Vin noi schimbari importante in invatamant

”România educată” prevede înființarea a trei tipuri de licee

Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocaţională, fiind doar o extindere şi către zona teoretică, oferind o autonomie suplimentară şcolilor şi încredere elevilor care în tot acest proces vor avea o susţinere reală prin activităţi consecvente de orientare şi consiliere”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

”România educată” prevede înființarea a trei tipuri de licee: teoretic, vocaţional şi profesional.„Dezvoltăm educaţia timpurie, menţinem clasa pregătitoare şi gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a, creştem autonomia şcolilor, mai ales acolo unde există capacitatea administrativă necesară. Pentru restul şcolilor vom susţine noi forme de sprijin şi alocarea de resurse dedicate creşterii actului educaţional. Schimbări faţă de structura actuală apar la tranziţia între etapele educaţionale. 

Am propus o nouă structură a învăţământului secundar superior unde vor exista trei tipuri de licee – teoretic, vocaţional şi profesional, care vor conferi absolvenţilor, după patru ani de studiu, acces la examenul de Bacalaureat”, a anunţat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Urmăriți Impact.ro și pe