Schimbare de atitudine în Austria. Cancelarul Nehammer, despre condiția cu care ar fi acceptată aderarea României și Bulgariei la Schengen

Beatrice Dumitru 16.12.2022, 13:13
Schimbare de atitudine în Austria. Cancelarul Nehammer, despre condiția cu care ar fi acceptată aderarea României și Bulgariei la Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer și-a schimbat atitudinea cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, după ce săptămâna trecută guvernul de la Viena a blocat intrarea țării noastre în spațiul european de libera circulației. Acum, Austria a spus ce condiție are pentru a accepta România și Bulgaria în Schengen.

Ce vrea Austria ca să accepte România și Bulgaria în Schengen

Austria a blocat aderarea României la Spațiul Schengen, la care a aderat în urmă cu 11 ani, evocând problema migrației ilegale, deși cifrele îi contrazic pe liderii de la Viena. După valul de critici la adresa Austriei din cauza votului negativ, cancelarul Karl Nehammer a schimat tonul privind intrarea României în Schengen.

Cancelarul Austriei a anunțat ce vrea pentru a accepta Bulgaria și România în Spațiul Schengen. Karl Nehammer a cerut construirea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia cu finanţare asigurată de Uniunea Europeană.

Schimbare de atitudine în Austria. Cancelarul Nehammer, despre condiția cu care ar fi acceptată aderarea României și Bulgariei la Schengen
România în cearcă de 11 ani să intre în Spațiul Schengen.

„Poziția Austriei este aceea că trebuie să sprijinim Bulgaria și România. Nu se pune problema să fim o țară împotriva alteia, se pune problema securității. În Austria avem peste 75.000 de persoane neînregistrate în sistem și știm că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România. Știm asta cu exactitate din investigațiile poliției austriece. Acum trebuie să găsim o soluție la această problemă. (…) Acestea sunt ţări cu graniţe externe unde noi vedem că există probleme. Este nevoie de sprijin financiar pentru a stabiliza sistemul, în special pentru Bulgaria care are graniţe cu Turcia. Bulgarii au nevoie de un gard care trebuie finanţat cu buget de la UE„, a susţinut cancelarul Austriei.

Liderii europeni dau speranțe României

Karl Nehammer vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri cu bani europeni pentru a pune frână migraţiei ilegale şi a nominalizat în acest sens Bulgaria. De asemenea, a precizat că Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Sofia ar trebui să şi-l ridice la graniţe.

„Gardurile în sine nu sunt nimic nou. Până acum, statele au fost lăsate singure, iar Comisia UE nu eliberează fondurile”, a adăugat cancelarul austriac, potrivit ORF.

Comisia Europeană a spus că nu există bani pentru ziduri, garduri și sârmă ghimpată, ci doar pentru infrastructură la graniță, iar un argument ar fi că s-ar reduce finanțarea în alte părți, de exemplu, la paza de coastă.

România nu renunță și forțează intrarea în spațiul de liberă circulație, subiect discutat, miercuri și joi, în ședința Consiliului European. Facem tot posibilul pentru ca România și Bulgaria să poată intra în Spațiul Schengen anul viitor. Acesta este mesajul transmis de președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...