Schengen e una, afacerile sunt alta: o firmă din Austria, contract de 62 milioane euro pentru infrastructura aeroportului Otopeni

Beatrice Dumitru 07.12.2022, 08:08
Schengen e una, afacerile sunt alta: o firmă din Austria, contract de 62 milioane euro pentru infrastructura aeroportului Otopeni

Nu doar Olanda se opune aderării României în Spațiul Schengen, ci și Austria. Cancelarul de la Viena, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării țării noastre în spațiul de liberă circulație. Dar afacerile par să nu aibă legătură cu acest lucru, iar o firmă din Austria a primit un contract de 62 milioane euro pentru renovarea aeroportului Otopeni.

Cel mai mare contract de investiţii din ultimii zece ani,

Austria, prin cancelarul Karl Nehammer, a anunțat că nu susține România pentru integrarea în Schengen. Declarația acestuia a fost făcută înainte de summit-ul UE-Balcanii de Vest, unde președintele Klaus Iohannis a spus că Bucureștiul va continua negocierile până în ultima clipă.

Dar Schengen și integrarea României e una, iar afacerile sunt alta. Astfel, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a precizat că a semnat cel mai mare contract de investiţii din ultimii zece ani, în valoare de aproape 308 milioane de lei (aproximativ 61,59 milioane de euro) pentru dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Henri Coandă, Contractul a fost câștigat de compania austriacă SC Porr Construct.

Schengen e una, afacerile sunt alta: o firmă din Austria, contract de 62 milioane euro pentru infrastructura aeroportului Otopeni
Infrastructura aeroportului Henri Coanda va fi dezvoltată.

CNAB a semnat contractul de „Sistematizare a suprafeţei de mişcare a AIHCB în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi asigurării conformării cu prevederile Reg UE. 139/2014 – Etapa I”. Investiţia vizează lucrări de amploare la mai multe căi de rulare a aeronavelor: November, Papa, Victor, Whiskey, Charlie, precum şi la Platforma nr. 2, la amplasamentul existent şi extindere până la calea de rulare Delta”, a transmis CNAB, într-un comunicat de presă preluat de news.ro.

Ce prevede contractul

Contractul prevede servicii de proiectare şi asistenţă în valoare de 18.227.000 lei şi lucrări de execuţie în valoare de 289.740.842,92 lei, urmând ca acestea să crească capacitatea operaţională a Aeroportului Henri Coandă, pentru optimizarea condiţiilor de operare a aeronavelor pe căile de rulare, precum şi pentru majorarea numărului de poziţii de parcare, Lucrările de execuţie se vor finaliza în 24 de luni şi vor avea o garanţie record de 109 luni, potrivit contractului semnat de CNAB cu firma austriacă.

Porr Construct este un grup de construcții listat la Bursa de Valori din Viena, sediul central al companiei fiind tot în capitala Austriei.

Extinderea Spațiului Schengen se va decide la JAI, Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din Uniunea Europeană, joi și vineri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...