O româncă a murit după ce a fost atacată de un rechin în Egipt. Femeia era cazată la un hotel de lux. UPDATE

Elena Avramescu 03.07.2022, 19:58
O româncă a murit după ce a fost atacată de un rechin în Egipt. Femeia era cazată la un hotel de lux. UPDATE

O turistă a murit după ce i-a fost smuls brațul și piciorul de un rechin, într-un atac de groază într-o stațiune turistică din Sharm El Sheikh, Egipt. Femeia în vârstă de 68 de ani a fost văzută înotând cu disperare înapoi la țărm după atac în fața privitorilor îngroziți. Ulterior, femeia a murit într-o ambulanță din cauza șocului.

O turistă, ucisă de un rechin într-o stațiune iubită de români

Update duminică, 3 iulie, ora 20:45. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o serie de precizări privind cazul româncei ucisă de un rechin în Egipt.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, la data de 3 iulie, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul unui cetățean român de sex feminin aflat în vacanță în stațiunea Hurghada, Egipt.

În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile competente egiptene în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii decesului.

Potrivit informațiilor transmise de autoritățile competente egiptene, în urma investigațiilor realizate, a reieșit că decesul cetățeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin.

Reprezentanții Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile române competente pentru identificarea, de urgență, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanțe pentru pierderea suferită și oferite informațiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsuflețit pentru a fi înmormântat în România.

MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Cairo nu au fost primite alte solicitări de asistență consulară din partea niciunui cetățean român cu privire la acest incident.

Ambasada României la Cairo continuă dialogul cu autoritățile egiptene, cu companiile de turism implicate și este pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

De asemenea, având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele două zile care implica atacuri de rechin, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această țară în scop turistic să urmeze sfaturile și recomandările autorităților locale în ceea ce privește zonele sigure de recreere și înot în mare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Cairo: +202 2735 53 26, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: +202 2735 95 46”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Update duminică, 3 iulie, ora 20:00.  Românca care a fost ucisă de un rechin în Egipt era cazată la un hotel de 5 stele, locația fiind una din preferatele românilor în acest sezon.

Conform autorităţilor, se pare că românca a fost atacată la doar 200 de metri distanță de locul unde a fost ucisă şi o turistă austriacă de 68 de ani, cazată la același hotel exclusivist. Aceasta din urmă a lăsat în urmă o fiică îndurerată.

Potrivit agențiilor de turism, Premier Le Reve Hotel & Spa Sahl Hasheesh este una dintre preferatele românilor, mai ales că locația este destinată exclusiv adulților.

Ciprian Enea, consultant în turism, a fost întrebat dacă aceste incidente vor face din Egipt o destinație care va fi evitată de români, la care a răspuns:

„Această situație cu atacurile rechinilor nu este o situație nouă pentru Marea Roșie. Egiptul s-a mai confruntat de-a lungul timpului, e drept, sporadic, cu astfel de situații. De fapt, la fața locului se recomandă intens turiștilor să nu se îndepărteze de zonele protejate, să nu se îndepărteze de zonele supravegheate.

După cum știți, în general, hotelurile au zone de mare supravegheate și recomandate pentru scăldat. Probabil că apetitul pentru baie va fi mai scăzut, nu doar pentru turiștii români, dar nu cred că acest lucru va influența apetitul pentru vacanțele în Egipt

Mulți dintre turiști se duc pentru piscină, pentru mâncare, vizitează Piramidele, vizitează Valea Regilor, Luxorul”, a spus Ciprian Enea, consultant în turism la Antena 3.

Update duminică, 3 iulie, ora 18:40. În urmă cu scurt timp, două surse au declarat pentru Reuters că este vorba despre o româncă de 40 de ani și o austriacă de 68 de ani. Incidentele în urma cărora și-au pierdut viața s-au întâmplat la 600 de metri unul de celălalt. O persoană din cadrul Direcției de Sănătate a regiunii Mării Roșii a transmis agenției că prima victimă a fost dusă la un spital privat, însă a decedat din cauza rănilor.

Până în acest moment, Ministerul de Externe al României nu a transmis informații despre acest caz.

Update duminică, 3 iulie, ora 15:30. Ministerul egiptean al Mediului a declarat că două femei au fost ucise într-un atac al rechinilor în apropiere de Hurghada, o stațiune populară de la Marea Roșie, unde mai multe plaje au fost închise de la incidentul de vineri.

„Două femei au fost atacate de un rechin în timp ce înotau în zona Sahel Hachich, la sud de Hurghada”, a anunțat ministerul pe pagina sa de Facebook.

Ministerul a spus vineri că „orice activitate este interzisă timp de trei zile” pe plajele din sudul orașului Hurghada, în sud-estul Egiptului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Videoclipul înfiorător, filmat de turiști ruși, pe care Sun Online a ales să-l dezvăluie, arată sângele femeii în apă în timp ce se străduia să se întoarcă spre un dig. O mulțime mare a urmărit incidentul nefericit, dar nimeni nu a fost văzut intrând în apă să o ajute pe femeie.

Alte rapoarte spun că turiștii s-au repezit din apă când femeia a fost atacată și au încercat să „distragă atenția rechinului de la victimă”.

Incidentul a avut loc la Sahl Hasheesh, un golf popular de pe coasta Mării Roșii din Egipt, aproape de Sharm El Sheikh. Victima care era austriacă era căsătorită cu un egiptean și locuia cu el în țară. Martorii ruși au văzut că și-a pierdut un braț, dar nu au menționat nimic legat de un picior smuls.

„Oamenii ies în grabă din mare. Nu există ambulanță, nimeni nu o ajută. Nu are braț până la cot. Rechinul a apucat-o și a răsucit-o”, a spus unul dintre cei care a văzut incidentul nefericit, potrivut The Sun.

Un rechin a ucis o femeie din Austria
Un rechin a ucis o femeie din Austria

De fapt, femeia a ajuns la mal, dar a murit, se pare, din cauza unui șoc extrem provocat de durerea cauzată de atacul vicios.

„Pensionarul înota vineri în zona Sahl Hașiș, la sud de stațiunea Hurghada. A fost atacată de un rechin care i-a mușcat brațul și piciorul. Ea a încercat să ajungă la țărm singură. Medicii au sosit și au dus-o la spital. Pe parcurs, medicii au făcut măsuri de resuscitare, dar inima nu i-a fost repornită. Femeia a murit în ambulanță din cauza unui șoc dureros. Medicii s-au luptat pentru viața ei multă vreme, făcându-i resuscitare cardiopulmonară, dar nu a putut fi salvată”, potrivit unui raport al poliției.

În urma atacului de vineri, înotul, scufundările, snorkelingul și pescuitul din zona Sahl Hasheesh până în Golful Makadi au fost interzise timp de trei zile, potrivit rapoartelor locale.

Urmăriți Impact.ro și pe