Scene de groază în Vatra Dornei. Un urs a „furat” un porc de 150 kg dintr-o ogradă, fiind leșinat de foame

Elena Avramescu, Cristi Ionică 26.05.2021, 12:19
Scene de groază în Vatra Dornei. Un urs a „furat” un porc de 150 kg dintr-o ogradă, fiind leșinat de foame

Un urs a „furat” un porc de 150 kg dintr-o ogradă. Luni noapte, un urs a fost zărit după ce a coborât din pădure, în municipiul stațiune Vatra Dornei, loc unde a distrus mai multe garduri iar după aceea a luat un porc de 150 de kilograme dintr-un adăpost. Astfel că ursul a târât porcul pe un deal, însă a mâncat doar din zona capului. Leșul a rămas în locul abandonat de urs, fiind șanse mari ca ursul să revină la prada sa.

Un urs a „furat” un porc de 150 kg dintr-o ogradă

Cel care a sunat la 112 pentru a cere ajutor în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 0.30, a fost un localnic. Imediat după, o patrulă mixtă formată dintr-un poliţist și un jandarm s-a deplasat la domiciliul familiei din Dorna care a semnalat prezența ursului. Se pare că ursul a atacat pe strada Poligonului, unde sunt case una lângă alta.

Imediat după au fost anunțate toate celelalte instituții abilitate care intervin în asemenea cazuri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava transmițând un mesaj RO-Alert pentru atenționarea populației din zona în care a fost semnalată prezența ursului.

În plus, se pare că jandarmii au rămas în zonă în decursul serii de luni pentru o perioadă mai mare de timp pentru a se asigura că ursul n-o să se întoarcă și că nimeni nu este în pericol. Pentru acest lucru s-au folosit semnale acustice și luminoase pentru a speria animalul. Pe lângă asta, cetățenii din zona de munte sunt rugați să aibă grijă unde își depozitează resturile menajere, și sub nicio formă să nu-și lase animalele noaptea în afara adăposturilor bine asigurate. În cazul în care văd ursul, sunt rugați să nu se apropie sub nicio formă.

Un urs a furat un porc de 150 kg dintr-o ograda
Porc ucis de un urs

În ultimii ani, urșii și lupii mi-au ucis și mie în jur de 50 de oi. Este un mare pericol că acest urs a intrat în intravilan și a spart adăpostul în care era porcul, un animal mare, de 150 de kilograme, care nu a avut nici o șansă. Ursul, spre deosebire de lup, atacă oriunde, sare peste gard de doi metri, se urcă și pe acoperiș dacă acolo e prada. Urșii s-au înmulțit foarte mult și trebuie găsită o soluție, oamenii de la munte nu mai țin animale din această cauză. Muncești luni sau ani, iar în câteva nopți ursul îți distruge ferma, este avertizmentul dat de Petrea Dulgheru.

Petrea Dulgheru crede că urșii pot să fie relocați cu succes în rezervații sau chiar în țări în care sunt pe cale de dispariție sau pot fi vânați legal, dacă se va da o derogare. Acestea sunt considerate variante mult mai bune decât cea ca urșii să fie eliminați acolo unde fac pagube prin metode mai puțin ortodoxe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...