Scene alarmante în Kiev. O lumină ciudată pe cer a declanșat alarma aeriană

Elena Avramescu 20.04.2023, 12:27
Scene alarmante în Kiev. O lumină ciudată pe cer a declanșat alarma aeriană

Miercuri seara, multe persoane s-au panicat după ce au zărit o lumină puternică ce a traversat cerul Kievului. După cum era de așteptat, acest lucru a stârnit varii reacţii pe reţelele de socializare, dar și din partea autorităților, care au activat alerta aeriană.

Lumina bizară zărită pe cerul Kievului

După acest incident, șeful administraţiei militare a Kievului susține că a fost vorba de un satelit NASA, care era programat să reintre în atmosfera terestră, însă agenția spațială americană a declarat că vehiculul spațial era încă pe orbită la ora la care a avut loc incidentul din capitala Ucrainei.

„Miercuri seara, în jurul orei 22:00, s-a observat strălucirea unui obiect aerian pe cerul Kievului. Conform informaţiilor iniţiale, acest fenomen este consecinţa căderii unui satelit NASA pe Pământ”, a declarat şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, Serhii Popko, pe Telegram, potrivit Agerpres.

Scene alarmante in Kiev
Lumina misterioasa la Kiev

La începutul acestei săptămâni, NASA a făcut un anunț important, spunând că un satelit cu o greutate de aproximativ 300 de kilograme va reveni miercuri în atmosferă la o oră necunoscută. Este vorba despre satelitul Rhessi, ce este folosit pentru observarea erupţiilor solare, fiind lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002, iar utilizarea sa a încetat în 2018, conform informațiilor furnizate de NASA.

Serhii Popko a mai precizat că alerta aeriană a fost activată, însă „apărarea antiaeriană nu a intrat în acţiune”. Imediat după, Forţele Aeriene Ucrainene au susţinut că acel flash a avut legătură cu căderea unui satelit sau a unui meteorit, însă acest lucru nu a fost momentan clarificat.

„Reţelele sociale se distrează răspândind meme cu farfurii zburătoare, dar vă rugăm să nu folosiţi sigla oficială a Forţelor Aeriene pentru a crea meme”, au mai adăugat Forţele Aeriene Ucrainene.

Cu toate acestea, NASA a negat faptul că incidentul ar avea legătură cu satelitul său. Ulterior, Rob Margetta, de la biroul de comunicare NASA, a declarat pentru BBC că satelitul Rhessi se afla încă pe orbită la ora la care a fost observat flash-ul de lumină pe cerul Kievului și că urmă să reintre în atmosfera terestră în cursul nopții de miercuri spre joi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...