Scenariul sumbru care ar schimba complet lumea așa cum o știm astăzi. Specialiștii vorbesc despre fenomenul de „iarnă nucleară”

Stan Filon 26.09.2022, 10:44
Scenariul sumbru care ar schimba complet lumea așa cum o știm astăzi. Specialiștii vorbesc despre fenomenul de „iarnă nucleară”

Specialiștii aduc din ce în ce mai des în discuție scenariul sumbru care ar schimba complet lumea așa cum o știm astăzi! Acesta vine după discursul lui Vladimir Putin, care amenința că va răspunde „șantajului nuclear” din partea Occidentului. Experții încearcă să creioneze cum ar putea arăta un Al Treilea Război Mondial, care va fi de data aceasta însă unul nuclear.

Iată cum arată scenariul sumbru care ar schimba complet lumea așa cum o știm astăzi

Ce se va întâmpla dacă amenințările Rusiei vor fi puse în practică? Ei bine, specialiștii au făcut scenarii care mai de care mai sumbre, iar toate duc la o conflagrație mondială. Experții au avertizat că Al Treilea Război Mondial nuclear ar duce la ștergerea de pe fața pământului a Marii Britanii, dar și instaurarea pe întreaga planetă a unei „ierni nucleare”, în care oamenii nu vor mai avea adăposturi sigure.

Subiectul Armaghedonului nuclear este din nou în centrul atenției, după ultimul discurs al președintelui rus Vladimir Putin, care a amenințat NATO că va reacționa la „șantajul” venit din Occident. Liderul de la Kremlin a spus că Rusia „va folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le are la dispoziție”, ca răspuns la ceea ce el a spus că este „șantaj nuclear” din partea Occidentului și a celor care încearcă să „subjuge” Rusia. Mai mult, a ținut să precizeze că „acesta nu este o cacealma”.

Scenariul sumbru care ar schimba complet lumea asa cum o stim astazi
Scenariul sumbru care ar schimba complet lumea asa cum o stim astazi

Marea Britanie ar fi ștearsă de pe fața pământului

Deși nu există indicii că Putin va da curs amenințărilor sale deocamdată, experții au făcut pentru Daily Star un scenariu despre ce s-ar putea întâmpla dacă amenințările vor fi puse în practică. Există, de asemenea, o hartă terifiantă produsă în apogeul Războiului Rece care scoate la iveală care ar fi efectele devastatoare.

Profesorul Campbell Craig, de la Universitatea Cardiff, consideră că speranța că SUA vor distruge rachetele rusești la timp este „optimistă” și recunoaște cu teamă că majoritatea orașelor occidentale ar fi pur și simplu neputincioase în ața atacului devastator.

„Dacă ar izbucni un război nuclear între NATO și Rusia și ar escalada într-un război general, majoritatea orașelor din Rusia, Europa și SUA ar fi vizate și distruse. Marea Britanie ar înceta, practic, să mai existe. Lucrurile pot merge prost și SUA ar putea fi capabile să intercepteze niște rachete sau să distrugă o parte din arsenalul rusesc înainte de a fi lansat, dar acesta este un scenariu optimist”, a declarat profesorul Campbell Craig pentru sursa citată.

Iarna nucleară

Perspectiva lui sumbră este reluată de profesorul Matthew Bunn de la Harvard Kennedy School, care a spus că chiar și cei din cele mai îndepărtate colțuri ale Pământului ar putea fi afectate de războiul nuclear. Profesorul Bunn a declarat pentru Daily Star că „capitalele și orașele majore ale marilor state cu arme nucleare” vor fi primele care vor fi atacate.

„Efectele ar putea afecta pe toată lumea – nu numai pentru că societățile noastre sunt atât de interconectate (după cum ne-a arătat COVID), ci și pentru că fumul din orașele atacate ar putea să se ridice în atmosfera superioară, să întunece soarele și să creeze o iarnă nucleară, care ar putea interfera cu agricultura la nivel global”, a spus profesorul.

Rusia ar putea descuraja pe toată lumea cu explozia unei arme nucleare de mici dimensiuni

Și profesorul Andrew Futter, de la Universitatea din Leicester, este de acord că impactul unei explozii nucleare, să nu mai vorbim de mai multe, ar ajunge cu mult dincolo de orașele făcute praf.

„Chiar și o utilizare mică a armelor nucleare ar avea consecințe globale semnificative. Două bombe nucleare relativ mici au ucis aproximativ 200.000 de oameni în Hiroshima și Nagasaki în 1945. Armele nucleare de astăzi sunt mult mai puternice, iar Rusia are câteva mii de arme nucleare care pot fi folosite. Și nu vorbim doar de distrugerea și moartea cauzate de o explozie nucleară, globul de foc și suprapresiunele pe care le produce, ci și despre cantitățile enorme de radiații și precipitații care ar fi produse și ar avea un impact probabil asupra întregii Europe”, a spus acesta.

Din fericire, amenințarea unui război nuclear rămâne în prezent scăzută, având în vedere că foarte probabil radiațiile ar avea același impact și asupra orașelor rusești, potrivit profesorului Futter. Cu toate acestea, el nu scoate din discuție explozia în aer a unei arme nucleare de mici dimenisiuni, ca o avertizare a Rusiei asupra tuturor.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...