Boris Johnson rămâne în funcția de prim-ministru al Marii Britanii. A primit votul de încredere al grupului conservator din Parlament

Mihnea Tălău, Ana Anitoiu 06.06.2022, 23:06
Boris Johnson rămâne în funcția de prim-ministru al Marii Britanii. A primit votul de încredere al grupului conservator din Parlament

Premierul britanic Boris Johnson se va confrunta luni seară cu un vot de încredere, în timp ce scandalul Partygate atinge punctul culminant. Parlamentari din cadrul partidului său conservator au pus la îndoială autoritatea liderului britanic în ceea ce privește ceea ce a fost numit scandalul „Partygate”.

Boris Johnson a primit votul de încredere al grupului parlamentar al Conservatorilor

Update luni, 6 iunie 2022, ora 23:06. Boris Johnson rămâne în funcția de prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, după ce a primit votul de încredere al Parlamentului, potrivit BBC. Johnson. 148 dintre propriii parlamentari conservatori au votat împotriva lui Johnson, ceea ce înseamnă o adevărată „rebeliune”, conform presei din Marea Britanie. Însă primul ministru rămâne pe poziții datorită celor 211 de parlamentari conservatori care au decis să îl susțină. Votul s-a desfășurat în interiorul grupului parlamentar al partidului Conservator, cel al cărui membru este Johnson și care îl susține pe fostul primar al Londrei în funcția de prim-ministru. O înfrângere a lui Johnson ar fi însemnat o demitere instantanee și, foarte probabil, alegeri anticipate cerute de cealaltă facțiune a Parlamentului, cea a partidului de opoziție, Laburiștii de stânga.

Update luni, 6 iunie 2022, ora 22:06. Aproximativ 334 de membri ai Parlamentului britanic și-au exprimat votul secret. Boris Johnson are nevoie de 180 de voturi în favoarea lui ca să rămână prim-ministru și lider conservator, potrivit Daily Mail. Votul s-a încheiat, conform BBC.

Știre inițială:

Boris Johnson, care a obținut o victorie electorală zdrobitoare în 2019, a fost supus unei presiuni tot mai mari după ce el și personalul său au organizat petreceri alimentate cu alcool în inima pandemiei, când Marea Britanie se afla sub restricții stricte pentru a combate răspândirea COVID-19, notează Reuters.

Subliniind profunzimea furiei, el a fost întâmpinat cu un cor de huiduieli și unele aplauze în surdină, la evenimentele de celebrare a Jubileului de Platină al reginei Elisabeta din ultimele zile.

Luni, Johnson, odată aparent inatacabil, a fost contrat și de aliatul său Jesse Norman, un fost ministru junior care a declarat că menținerea la putere a premierului în vârstă de 57 de ani a insultat atât electoratul, cât și partidul.

„Ați prezidat o cultură a încălcării ocazionale a legii la 10 Downing Street în legătură cu COVID”, a spus el, adăugând că guvernul a avut „o majoritate mare, dar niciun plan pe termen lung”.

Marea Britanie, nou pachet de ajutor pentru Ucraina. 6.000 de rachete şi zeci de milioane de lire sterline
Marea Britanie

Și aliații îl atacă pe premierul britanic

Norman este unul dintre numărul tot mai mare de parlamentari conservatori care au declarat public că Johnson și-a pierdut autoritatea de a guverna Marea Britanie, care se confruntă cu creșterea prețurilor, cu riscul de recesiune și cu haosul provocat de grevele de călătorie în capitala Londra.

Jeremy Hunt, un fost ministru al sănătății care a candidat împotriva lui Johnson pentru conducerea partidului în 2019, a declarat că partidul știa că eșuează în fața țării.

„Decizia de astăzi este schimbarea sau pierderea. Voi vota pentru schimbare, a spus el.

Șeful anticorupție al lui Johnson, John Penrose, a demisionat.

„Cred că s-a terminat. Se simte acum ca o chestiune de când, nu de dacă”, a declarat el.

O majoritate din cei 359 de parlamentari conservatori – cel puțin 180 – ar trebui să voteze împotriva lui Johnson pentru ca acesta să fie demis – un nivel pe care unii conservatori spun că ar putea fi dificil de atins, având în vedere lipsa unui succesor evident.

Dacă va fi adoptată, ar urma un concurs de conducere pentru a decide înlocuirea sa, care ar putea dura câteva săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...