Scandal uriaș la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Studenții vor putea participa la examene doar dacă prezintă un test PCR negativ sau certificatul de vaccinare

Aurora Popa 13.05.2021, 11:14
Scandal uriaș la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Studenții vor putea participa la examene doar dacă prezintă un test PCR negativ sau certificatul de vaccinare

Scandal uriaș la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „ Gr. T. Popa” din Iași trebuie să dovedească prin documente faptul că nu sunt infectați cu COVID-19. Așadar, pentru a intra în sala de examen trebuie să prezinte un rezultat negativ la testul PCR care trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de fiecare examen sau un certificat de vaccinare.

Scandal uriaș la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași

Documentele vor fi verificate de fiecare profesor examinator, asta reiese din decizia făcută publică de rectorul universității, Vasile Scripcaru.

Mie mi se pare revoltător faptul că un student la medicină își permite să facă o asemenea acțiune, această petiție semnată de un număr impresionant de studenți, atât timp cât misiunea noastră ca viitori medici, farmaciști, bioingineriști este de a asigura un act medical de calitate și a îngriji bolnavul, atât timp cât avem o responsabilitate socială pentru toți cei din jurul nostru.

Sesiunea aceasta de examene care urmează se desfășoară la patul bolnavului, iar atât timp cât pacienții nostri pentru a intra în spital sunt condiționați de demonstraea unui certificat de vaccinare sau de demonstrarea unui test PCR care să ateste faptul că ei nu sunt purtători ai virusului și că nu reprezintă un pericol pentru ceilalți bolnbavi și sau personalul medical. Considerăm că și studenții nostri trebuie să prezinte acest lucru. În primă instanță le acordăm posibiliatatea de a nu se prezenta la examen și își vor susține examele în momentul în care această pandemie dispare, a declarat prof. univ.dr. Vasile Scripcariu, rector UMF Iași.

Scandal urias la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi
Studenți Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi

Decizia a stârnit un val de nemulțumiri din partea studenților și au transmis către Consiului de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie o scrisoare deschisă. Studenții susțin că posibilitatea ca susţinerea examenelor din sesiunea de vară să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test RT-PCR negativ sau a unei adeverinţe care să ateste antecedente de infecţie COVID-19 încalcă libertatea de alegere și unele drepturi.

Studenții au început să ne contacteze încă din Săpămâna Mare și ne-au spus că există această intenție de a fi limitat practic accesul studenților la sesiunea de examen și de a fi condiționat certificatul de vaccinare sau a unei adeverințe medicale cum că ar fi trecut prin boală sau de un test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore. A apărut informația pe grupurile interne ale studenților că în data de 28 s-a luat o decizie, adaugă Emanuel Man, student.

Totodată, studenţii afirmă cu nu pot fi opriţi din a-şi desfăşura activităţile necesare evoluţiei lor academice, precum participarea la stagii, cursuri şi examene, deoarece acest lucru ar depăşi cadrul legal existent în România. Unii studenți pentru a promovarea sesiunii vor plăti pentru efectuarea testului PCR.

Eu nu mă voi vaccina, aștept să văd cum evoluează situația, iar din punct de verdere al testului, îmi asum. Voi face testul și o să dovedesc că sunt sănătoasă și din câte am înțeles se decontează de UMF, a spus Claudia, studentă la UMF Iași.

Sesiunea va avea loc în perioada 29.05.2021-19.06.2021, dar până atunci UMF a organizat și un maraton de vaccinare la care pot participa și studenții universității.

Urmăriți Impact.ro și pe