Scandal pe tema citostaticelor: de ce vrea Ministerul Sănătății să suspende exporturile jumătate de an. Reacția pacienților

Alexandru Ioanid 13.09.2019, 16:03
Scandal pe tema citostaticelor: de ce vrea Ministerul Sănătății să suspende exporturile jumătate de an. Reacția pacienților

Ministerul Sănătății a stârnit dezbateri aprinse după ce a anunțat că vrea să suspende exporturile de citostatice pentru o perioadă de șase luni. Ideea oficialilor e aspru criticată de asociațiile de pacienți.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că vrea suspendarea exporturilor de citostatice pentru o perioadă de jumătate de an. A fost emis un ordin de ministru în acest sens, iar perioada pe care ar urma să fie suspendat exportul expiră la 31 martie anul viitor.

E vorba de medicamentele cu risc crescut de discontinuitate. Adică cele care se epuizează, de regulă, destul de repede în România.

„Este vorba despre 125 citostatice şi 45 imunosupresoare, vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi transplantări. Specialiştii din cadrul Agentiei Naţionale a Medicamentului a primit o serie de sesizări de la pacienţi români, care rămân fără tratament. Ca ministru nu pot să ignor semnalele. Nu putem să stăm şi să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am semnat 12 autorităţi pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care în prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practică”
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Exportul de citostatice, în atenția Ministerului Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că ordinul a intrat în dezbatere publică. În toată această perioadă, vor fi consultați toți actorii implicați.

Va fi notificată inclusiv Comisia Europeană, spune ministrul.

„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, ci să asigurăm medicamente pentru pacienţii noştri. În paralel lucrăm la măsuri, ca în viitor să nu mai existe probleme de discontinuitate. Dacă nu luăm măsuri, în următoarele 3 luni, riscul de discontinuitate ar fi fost pentru aproximativ 65 de citostatice. Nu ne putem permite să se întâmple asta”
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Numai că ideea e criticată deja de asociațiile bolnavilor de cancer. Cezar Irimia, președintele acestei Federații, arată că România are cel mai mic preț din România pentru că așa a stabilit statul.

Pe scurt, acesta spune că dacă producătorii și distribuitorii nu le mai pot exporta, atunci nu vor mai fi deloc medicamente nici pe piața românească, pentru că nu va mai fi rentabil. 

„Nu o să mai avem deloc și asta spun de ani de zile, pentru că nu este normal să se procedeze așa. Nu este bine să avem cel mai mic preț din Europa și să nu avem medicamente deloc. Problema nu poate fi rezolvată decât prin practicarea unui preț la media europeană și atunci cu siguranță medicamentele noastre nu vor mai lua drumul exporturilor paralele și nu vor mai fi retrase de pe piața românească”
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Urmăriți Impact.ro și pe