Scandal la vârful UE. Ursula von der Leyen, aproape de pierderea funcției

Mihnea Tălău 06.06.2022, 16:39
Scandal la vârful UE. Ursula von der Leyen, aproape de pierderea funcției

Trei reprezentanți ai grupului Renew Europe, al treilea ca putere în actualul Parlament European, au cerut vot de neîncredere pentru comisia condusă de Ursula Von der Leyen, criticând-o pentru că a dat undă verde planului polonez de redresare, în ciuda faptului că Varșovia nu a respectat statul de drept.

Von der Leyen blamată că a dat undă verde planului de redresare a Poloniei

Pentru a fi supus votului în plen, acest text împotriva executivului european pregătit de olandeza Sophie in’t Veld, de fostul premier belgian Guy Verhofstadt și de spaniolul Luis Garicano, vicepreședinte al grupului Renew din care face parte și fost lider al grupului, Dacian Cioloș, va trebui mai întâi să strângă semnăturile a cel puțin o zecime din deputați (adică 70 de parlamentari), informează Le Figaro.

În cazul în care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, „va continua să refuze să aplice în mod serios regulile de condiționalitate privind statul de drept”, care vizează condiționarea plății fondurilor UE de respectarea strictă a drepturilor fundamentale de către statele membre, „ne vom retrage sprijinul”, a declarat Guy Verhofstadt.

Miercuri, Comisia a dat undă verde planului de redresare a Poloniei, în valoare de 35,4 miliarde de euro, care a fost blocat mai mult de un an din cauza unor presupuse deficiențe în ceea ce privește independența sistemului judiciar. Cu toate acestea, cei trei lideri ai Renew consideră că anunțurile făcute de Varșovia sunt insuficiente, inclusiv ridicarea suspendării unui judecător și votul din parlamentul polonez pentru desființarea camerei disciplinare care ar trebui să controleze judecătorii, ceea ce a deschis calea pentru ca Bruxelles-ul să dea undă verde.

Rusia provoacă teamă. 73% dintre polonezi sunt îngrijorați că țara lor este amenințată de Kremlin

A creat o problemă politică majoră

Condițiile cerute de Comisie „nu corespund cerințelor Curții Europene de Justiție (CJUE) și nu răspund refuzului autorităților poloneze de a recunoaște primatul dreptului UE”, în timp ce Varșovia „nu arată nicio intenție (…) de a restabili pe deplin independența sistemului judiciar”, a criticat Sophie in’t Veld, acuzând-o pe von der Leyen că a „creat o problemă politică majoră”.

În timpul votului din Comisie, doi grei ai executivului european, daneza Margrethe Vestager (Renew Europe, centristă) și olandezul Frans Timmermans (S&D, social-democrat), ambii vicepreședinți ai executivului, s-au opus validării planului polonez.

„Comisia este conștientă de faptul că soluțiile anunțate de autoritățile poloneze sunt pur cosmetice”, a declarat Guy Verhofstadt.

Pentru a fi adoptată în Parlament, o moțiune de cenzură trebuie să fie aprobată cu două treimi din voturile exprimate. Contactați, liderii și purtătorii de cuvânt ai diferitelor grupuri (Verzii, S&D, Renew și PPE – dreapta pro-europeană și cea mai mare forță din Parlament), și-au rezervat poziția înainte de întâlnirile programate după-amiaza la Strasbourg.

Cu toate acestea, Iratxe Garcia Perez, președintele S&D, a cerut săptămâna trecută să nu se facă nicio plată până când Polonia nu îndeplinește „toate condițiile” stabilite de CJUE, în timp ce Verzii și-au exprimat „îngrijorarea”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...