Tensiunile au atins cote maxime la ONU. Ambasadorul Rusiei a părăsit sedința Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, după ce Moscova a fost acuzată pentru criza cerealelor blocate în porturile ucrainene și de faptul că folosește acest lucuru ca o armă împotriva restului lumii. „Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se profilează” a afirmat Charles Michel.
Charles Michel, președintele Consiliului European, a afirmat că bombele și minele rusești împiedică Ucraina să planteze și să recolteze, ceea ce duce la „creșterea prețurilor alimentelor, împinge oamenii în sărăcie și destabilizează regiuni întregi”. De asemenea, el a acuzat soldații ruși că fură cereale din zonele pe care le-au ocupat „în timp ce aruncă vina asupra altora”, numind acest lucru „laș” și „propagandă, pur și simplu”.
Acuzațiile sale l-au înfuriat pe ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia, care a părăsit sala val-vârtej. „Poate că e mai ușor să nu asculți adevărul”, i-a spus liderul european. Ulterior, Vasili Nebenzia a declarat că nu a putut rămâne la ședință din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a venit să le răspândească”, notează Euronews.
Și secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat forțele ruse că au plantat explozibili pe terenurile agricole capturate și că blochează exporturile de alimente ale Ucrainei.
Oficialii occidentali au cerut deschiderea rapidă a porturilor și a coridoarelor de transport maritim din Marea Neagră pentru a ajuta Ucraina, unul dintre cei mai mari producători agricoli ai lumii, să transporte milioane de tone de cereale care au rămas blocate din cauza războiului. În timp ce Ucraina a minat unele ape de coastă pentru a se proteja de navele de război rusești, Moscova a capturat câteva orașe-port importante, precum Mariupol și Herson.
Antonio Guterres, secretarului general al ONU a avertizat luna trecută că nivelul foametei în lume „se află la un nou maxim”, numărul persoanelor care se confruntă cu o insecuritate alimentară severă dublandu-se în doar doi ani, de la 135 de milioane înainte de pandemia COVID-19 la 276 milioane în prezent. El a mai precizat că peste 500.000 de oameni trăiesc în condiții de foamete, o creștere de peste 500% față de 2016.
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergi Kislitsia, a declarat că țara sa continuă să caute soluții pentru a preveni criza alimentară globală și este gata să creeze „condițiile necesare” pentru a relua exporturile din portul cheie, din Odesa.
„Întrebarea este cum să ne asigurăm că Rusia nu abuzează de ruta comercială pentru a ataca orașul în sine”, a aspus acesta.
Iar întrebarea este cu atât mai relevantă, cu cât oficialul ucrainean a precizat că patru rachete rusești au lovit, duminică, o fabrică din capitala Kiev, unde erau reparate vagoane de marfă care transportă cereale în porturile ucrainene.
„Înseamnă că toate basmele lui Putin despre disponibilitatea sa de a facilita exportul ucrainean de grâu, pe care le spune atât de elocvent interlocutorilor săi rămân prea departe de realitate”, a spus ambasadorul ucrainean.
Președintele Vladimir Putin și alți oficiali ruși au încercat să dea vina pe sancțiunile Occidentului pentru exacerbarea crizei alimentare.