Scandal la Moscova. O înregistrare care îl vizează pe Vladimir Putin a apărut pe internet. „Ei știu că ăsta e sfârșitul”

Stan Filon, Mihai Ianoși 30.03.2023, 11:10
Scandal la Moscova. O înregistrare care îl vizează pe Vladimir Putin a apărut pe internet. „Ei știu că ăsta e sfârșitul”

Este scandal la Moscova, după ce a fost publicată în presă o convorbire purtată între doi oligarhi ruși! Aceștia îl criticau la scenă deschisă pe președintele Vladimir Putin. Vedeți în rândurile de mai jos ce acuzații îi aduc aceștia liderului de la Kremlin.

Scandal la Moscova, după apariția unei convorbiri dintre doi oligarhi ruși

Așadar, o înregistrare a unei convorbiri purtate între doi oligarhi ruși s-a viralizat în Rusia! Aceasta a fost publicată pe YouTube, apoi a fost distribuită masiv pe teritoriul Rusiei, după cum scriu publicațiile Meduza și The Moscow Times. Înregistrarea are 35 de minute și protagoniști par a fi Iosif Prigojin, un producător muzical, și oligarhul Farhad Ahmedov. Cei doi se plâng de războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, dar și de economia Rusiei.

Cei doi se plâng frecvent de invazia din Ucraina și îl acuză pe Putin și guvernul său că „ne-au nenorocit, ne-au nenorocit copiii, viitorul lor și destinul lor”. Prigojin răspunde: „Să fiu sincer, toți sunt niște criminali (…)”. De asemenea, cei doi îl înjură pe Vladimir Putin și pe apropiații lui de nu mai puțin de 157 de ori. Cei doi vorbesc inclusiv de posibilitatea ca elitele militare și de securitate ale Kremlinului să-l scoată pe Serghei Șoigu țap ispășitor pentru eșecurile nenumărate din Ucraina.

Scandal la Moscova, dupa aparitia unei convorbiri dintre doi oligarhi rusi
Scandal la Moscova, dupa aparitia unei convorbiri dintre doi oligarhi rusi

„Vor lichida o persoană”

„Au făcut echipă – Igor Sechin, Serghei Chemezov și Viktor Zolotov. Dau vine pentru tot pe Șoigu. Îl numesc dobitoc pe la spate și spun că și-au luat obiectivul de a-l da dracului jos odată”, spune Prigojin.

În înregistrare, persoana despre care se crede că este Iosif Prigojin spune că „Șoigu va fi folosit de Putin ca să se salveze el”, iar Ahmedov îi răspunde că „Rusia este condusă de președinte, așa că președintele va purta toată vina și va fi tras la răspundere”.

„Nu va întoarce situația, dar nici nu mai poate să meargă înainte. Uite cum o să fie. Există lupte interne. Oamenii ăștia sunt ca gândacii într-un borcan; încep să se atace unul pe altul, sare fiecare la gâtul celuilalt. Vor forma grupuri. Vor lichida o persoană, apoi vor începe să se atace unul pe altul, sărind la gâtul celuilalt. Or să se înece unul pe altul. Fiindcă se îneacă. Ei știu că ăsta e sfârșitul”, a mai spus vocea care pare că aparține lui Ahmetov. Acesta spune apoi că Putin „este satana” și că și el și Medvedev „au luat-o razna” și sunt „niște pitici, imaturi, terminați”.

Prigojin a recunoscut într-un final o parte din convorbire

Ei bine, au venit și primele reacții, după convorbirea făcută publică. Prigojin neagă că a făcut afirmațiile respective, iar Ahmetov nici nu a deschis subiectul convorbirii respective. Prigojin a negat inițial că înregistrarea este autentică și a spus că ea a fost falsificată cu „rețele neuronale”. Ulterior, el a recunoscut că „părți ale înregistrării sunt autentice”, dar că ea a fost „manipulată” pentru a-l „discredita”.

„Înregistrarea este alcătuită din fraze pe care le-am zis și fraze care au fost generate și pe care nu le-am rostit niciodată. Oamenii pot să zică ce vor în discuțiile personale. Ceea ce contează este ceea ce spui cu adevărat și cum acționezi în diferite circumstanțe în viață”, spunea el pe 26 martie.

Iosif Prigojin, un producător muzical și soția sa, cântăreața pop Valeria Prigojina sunt susținători cunoscuți ai lui Vladimir Putin și i-au făcut inclusiv campanie la alegerile din 2018. De cealaltă parte, Farhad Ahmedov este un oligarh rus de origine azeră care s-a îmbogățit din afaceri în industria gazelor și a fost senator între 2004 și 2009. El se numără printre rușii sancționați de Occident după invazia din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...