Scandal între primarul din Baia Mare și filiala locală a UDMR. Cuvinte grele, totul a pornit de la înlăturarea unor steaguri

Ioana Bucur 25.09.2022, 21:11
Scandal între primarul din Baia Mare și filiala locală a UDMR. Cuvinte grele, totul a pornit de la înlăturarea unor steaguri

Scandal de proporții între primarul din Baia Mare și filiala locală a UDMR. S-au aruncat cuvinte grele în spațiul public. Totul a început de la înlăturarea unor steaguri. La scurt timp, Cătălin Cherecheș a decis să îi retragă atribuțiile viceprimarului István Zsolt Pap. Ce explicații a oferit edilul și care a fost reacția reprezentanților formațiunii politice.

Primarul din Baia Mare, scandal cu filiala locală a UDMR

„Sărbătoarea castanelor”, ce s-a desfășurat în perioada 23-25 septembrie, a devenit motiv de scandal între primarul din Baia Mare și filiala locală a UDMR. Edilul a ajuns în zona în care era organizat evenimentul și a observat că denumirile de pe tarabe erau scrise doar în limba maghiară.

Cherecheș a decis să ia măsuri, așa că a montat tricolorul pe acele standuri, doar că unul dintre steaguri ar fi fost dat jos de viceprimarul István Zsolt Pap. Deranjat de gest, edilul a decis să îi retragă lui Pap atribuțiile.

Pe o platformă de social media, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, și-a explicat decizia:

„Pe un cont de Facebook, de Instagram, văd că se manifestă doar noii lideri ai UDMR-ului local. Vreau să le spun că Baia Mare se numeşte Baia Mare, şi denumirea oficială este Baia Mare. Din curtoazie, din eleganţă, mai acceptăm să se mai scrie în stânga, în dreapta Nagybánya, dar oraşul ăsta se numeşte Baia Mare şi vreau să le spun faptul că, cu tot respectul faţă de toţi cei care cunosc lb chineză, lb rusă, lb. spaniolă, lb portugheză, lb italiană, lb franceză, într-un oraş care se numeşte Baia Mare şi care este în România, lucrurile stau în felul următor.

Dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo unde mă duc să cumpăr pâine scrie mare şi lat Pâine, şi nu scrie Kenyér. Iar dacă nu vor să schimbe din Kenyér în Pâine, atunci lângă Kenyér să pună steagul românesc. Şi atunci înţeleg că pot să intru şi eu român acolo. Dar dacă scrie numai în ungureşte înseamnă că nu e şi pentru mine, pentru românul ăsta care este pentru unii ca ei un papagal care trebuie să citească în dicţionare ce le scriu alţii în limba maghiară.

Din acest motiv, pentru că şi-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar al municipiului Baia Mare să pună mâna şi să dea jos steagul românesc, din secunda aceasta îi retrag atribuţiile pe care i le-am delegat”, a precizat primarul municipiului Baia Mare.

Edilul, acuzat că „sapă tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului”

Incidentul nu a trecut neobservat și netaxat de reprezentanții filialei locale a UDMR, aceștia acuzându-l pe Cherecheș că prin atitudinea sa „sapă tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului”.

„Considerăm de neînțeles și inacceptabilă declarația primarului, Cătălin Cherecheș, făcută la Sărbătoarea Castanelor, prin care inscripțiile maghiare ar trebui acoperite cu steagul României la tarabele de vânzare cu kurtos. Steagul României a fost pus joi de către personalul primăriei, însă vineri dimineață viceprimarul orașului, István Zsolt Pap, a ordonat să fie demontate.

În Nagybánya nu au existat până acum exemple de astfel de manifestări, considerăm regretabil că managerul orașului a apelat acum la asta. Suntem convinși că astfel de gesturi nu servesc conviețuirii pașnice și săpa tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului, iar acest lucru nu ar trebui să fie în interesul nimănui”, au declarat reprezentanţii UDMR potrivit emaramures.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...