EXCLUSIV

Scandal între ministrul Transporturilor și Nicușor Dan. Expert: „Bucureștiul nu primește de la bugetul de stat valoarea taxelor care se colectează”

Gabriela del Pupo 02.08.2022, 16:00
Scandal între ministrul Transporturilor și Nicușor Dan. Expert: „Bucureștiul nu primește de la bugetul de stat valoarea taxelor care se colectează”

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a stârnit o amplă dezbatere în spațiul public după ce a încercat să justifice lipsa de măsuri pentru remedierea problemelor de la Metrorex, spunând că poate o soluție ar fi descentralizarea unor astfel de companii. După mai multe întârzieri de plată și acumulare de datorii, compania care asigură mentenanța trenurilor de metrou a decis să nu mai furnizeze acest serviciu. Acest fapt a dus la întârzieri pentru că au fost scoase din circulație unele trenuri și răspunderea este pasată de la un decident la altul. Nicușor Dan a transmis un mesaj în care îi amintește ministrului faptul că București contribuie substanțial la bugetul de stat și nu există motive pentru ca Metrorex să nu fie ajutat în această situație.

„Metrorex este în subordinea Guvernului, acest lucru nu este imputabil primarilor”

Impact.ro a stat de vorbă cu economistul Bogdan Glăvan care spune că au fost amestecate mai multe teme pentru a încerca pasarea responsabilității dar că în mod clar Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, este responsabil pentru situația creată. În nici un caz nu se poate folosi argumentul banilor și cel al taxelor colectate atunci când vorbim de Capitală.

„Sunt două perspective, una câtă vreme București sau orice altă primărie primește bani de la bugetul central indiferent sub ce formă, atunci da, se poate spune că Bucureștiul este întreținut de oamenii din Botoșani sau din Teleorman, pentru că din cazanul acesta comun al bugetului de stat vin bani către bucureșteni. Perspectiva asta este însă foarte înșelătoare, este un truism. Pe de altă parte activitatea economică din acest oraș reprezintă un sfert din produsul intern brut.

Judecând așa Bucureștiul nu primește de la bugetul de stat valoarea taxelor care se colectează de aici și merg către buget. În esență chestiunea este, banii pe care îi distribui de la bugetul de stat reflectă importanța economică și sursele de venit ale acestor regiuni? Și răspunsul este nu în cazul Bucureștiului. Ministrul amestecă multe lucruri. Metrorex este în subordinea Guvernului, acest lucru nu este imputabil primarilor. Nu poate să spună ministrul, eu conduc o companie dar nu îmi aduce mie beneficii ci aduce beneficii Bucureștiului.” spune economistul.

Acesta a mai precizat că nu trebuie ignorat factorul politic din toată această dezbatere având în vedere că anumite primării sunt favorizate atunci când vine vorba de alocări. Având în vedere faptul că Nicușor Dan nu face parte din nici un partid politic și a fost susținut de o parte a PNL care acum nu mai este în conducerea partidului.

„Se inventează o falsă chestiune, nu are nici un motiv ministrul să paseze răspunderea în altă parte. Pe același principiu (cel al rentabilității n.r) este bine să centralizezi sau să privatizezi companiile de stat. Dar noi ce vedem în realitate? Pe cât de prost merge Metrorex la fel de prost merge și CFR-ul, este o regulă la companiile operate de Guvern. Acest subiect a fost deschis strict din considerente politice, nu pentru că ar avea vreo relevanță sau vreo logică administrativă.

O altă temă este managementul companiei. Ne amintim ce scandal a fost anul trecut când s-a încercat o eficientizare. Sindicatul de la Metrorex e din aceeași familie a actualului ministru, ei i-au luat apărarea. Acum sunt ei la conducere.”

Nicusor Dan a devenit tata pentru a doua oara
Nicusor Dan. Foto: Inquam Photos / Ciprian Petcut

„Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni!”

Simpla idee că banii care sunt investiți de la bugetul de stat în companii care își desfășoară activitatea în Caputală, cum este și Metrorex, l-a înfuriat pe primarul Nicușor Dan. Acesta i-a reamintit ministrului Transporturilor și de faptul că activitatea economică din București asigură mare parte din bugetul din care se fac alocările către ministere, repectiv către companiile de stat.

„În atenția ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu:
Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României.
Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București.” a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Iată ce a declarat Sorin Grindeanu și care au fost argumentele sale pentru a deschide o astfel de discuție în spațiul public:

„Ne aflăm într-o situaţie în care de fiecare când avem un anumit disconfort pe care îl vedem cu toţii, al bucureştenilor, faptul că avem această frecvenţă mai scăzută la metrou. Acest disconfort al bucureştenilor, din cauza acelui contract de mentenanţă care nu a fost plătit, fiindcă una din cauze ar fi că anul trecut de exemplu Metrorex nu a avut buget. (…)Pe de altă parte, m-am săturat şi eu şi alţii, sunt convins că şi dvs, ca acest disconfort pe care îl au bucureştenii să fie folosit ca un fel de mijloc de presiune asupra Ministerului, Guvernlui, în a veni de fiecare dată cu bani ca să astupăm anumite găuri de la Metrorex. Nu asta este soluţia. Soluţia este ca totuşi, într-un final, şi lucrul acesta se va întâmpla în acest semestru, până la sfârşitul anului, ca acolo să existe un plan foarte bine pus la punct legat de management, de cum vor arăta toţi indicatorii economici, fiindcă bugetul statului nu poate să vină de fiecare dată să acopere minusul pe care Metrorexul îl are”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe