Scandal în USR: cum a încins Nicușor Dan spiritele după anunțul că vrea să candideze la Primăria București

Ciprian Ioana 16.09.2019, 17:47
Scandal în USR: cum a încins Nicușor Dan spiritele după anunțul că vrea să candideze la Primăria București

Nicușor Dan a provocat nemulțumiri în interiorul USR după ce a anunțat că vrea să-și depună dosarul pentru a candida din partea formațiunii la Primăria Capitalei. Singura problemă e că Nicușor Dan nu mai e membru al partidului.

Nicușor Dan a anunțat, luni, că și-a depus dosarul pentru a fi candidatul intern al USR pentru funcția de primar al Capitalei. El susține că are mari șanse să câștige și să scape Capitala din „ghearele animalului politic nefast Firea-PSD”.

Nicușor Dan, care a mai candidat pentru Primăria Capitalei, dar fără succes, spune că ar vrea ca mai mulți membri din USR să-i susțină această candidatură.

„Sondajele arată recurent că sunt omul politic din opoziție cu cea mai mare intenție de vot a bucureștenilor. Mă bucur de multă susținere din partea membrilor partidelor de opoziție, în primul rând din USR. Ieri am făcut încă un pas important spre împlinirea acestui țel. M-am înscris în cursa internă a USR București pentru alegerea candidatului USR pentru Primăria Municipiului București. Statutul USR și principiile după care am fondat acest partid încurajează susținerea competenței oriunde s-ar afla ea, în interiorul partidului și în afara lui. Sunt optimist că oamenii din USR vor susține candidatura mea și că împreună cu toate forțele de bună credință vom putea reda Bucureștiul bucureștenilor, acolo unde îi e locul”
Nicușor Dan

Nicușor Dan speră să se bucure de sprijinul unor membri USR, dar situația e mai complicată. Problema e că el nu mai e membru USR.

Iar nemulțumiți de acest aspect sunt mulți din formațiunea lui Dan Barna.

Anunțul lui Nicușor Dan a provocat scandal în USR

Anunțul lui Nicușor Dan nu a fost primit bine în interiorul USR. Există voci care susțin că cei care nu mai fac parte din partid nu ar trebui lăsați să candideze. Candidaturile sunt validate sau nu de Biroul Politic.

Iar Nicușor Dan crede că ar putea primi susținere de acolo. Doar că statutul nu îi este favorabil.

Art. 77. (1) Orice membru al Filialei Municipiului Bucureşti poate propune USR candidatura sa din partea USR la alegerile locale pentru funcţiile de Primar General al Municipiului Bucureşti sau consilier local în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. (2) Conferinţa Filialei Municipiului Bucureşti desemnează, prin vot secret, candidatul pentru funcţia de Primar General al Municipiului Bucureşti. În situaţia în care niciun candidat nu a obţinut majoritatea voturilor, se desfăşoară un al doilea tur de vot, dintre candidaţii clasaţi plasati pe locurile 1 şi 2 în primul tur

Surse din USR, citate de Digi24, susțin că el nu are nicio șansă să devină candidatul USR-Plus la Primăria Capitalei.

„El încearcă să forțeze și speră să nu conteste cineva candidatura. Dacă este contestată, sigur nu stă în picioare. Putea să se înscrie în partid și să nu mai aibă nicio problemă, dar el vrea să se victimizeze după ce va fi respinsă candidatura” – surse din USR

Nicușor Dan fusese ales președinte al USR, chiar la primul congres după înființare, dar a demisionat din cauza disputelor interne. În acte, formal, încă era președinte înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, motiv pentru care a și fost nevoie de semnătura lui pentru a se pune pe picioare Alianța USR-Plus.

După ce și-a dat semnătura, pentru ca partidele să poată merge împreună la europarlamentare cu o listă comună, Nicușor Dan nu a mai avut nicio treabă cu USR. Acum, mizează pe cei care-l susțin încă din interiorul formațiunii conduse acum de Dan Barna.

Dacă îi va acceptată candidatura internă, atunci va deveni principalul contracandidat al lui Vlad Voiculescu, cel pe care Alianța USR-Plus vrea să-l arunce în lupta pentru Primăria Capitalei, condusă acum de Gabriela Firea.

CITEȘTE ȘI Cum vrea USR să reorganizeze Bucureștiul: planul în 7 pași

Urmăriți Impact.ro și pe