Scandal în școli din cauza plexiglas-urilor! ”Obstrucționează vizibilitatea la tablă”. Ce spune Ministerul Sănătății

Ana Maria Păsat 06.10.2020, 18:30
Scandal în școli din cauza plexiglas-urilor! ”Obstrucționează vizibilitatea la tablă”. Ce spune Ministerul Sănătății

De la începutul anului școlar și până în prezent, tot mai multe plângeri au fost depuse pe adresa Ministerului Sănătății, precum și a mai multor școli din capitală, asupra mai multor aspecte cu care se confruntă elevii precum și cadrele didactice în această perioadă.

Scandal în școli din cauza plexiglas-urilor

Multe dintre acestea fac referire și la pereții despărțitori din plexiglas, montați aproape în fiecare sală de clasă din instituțiile de învățământ din capitală! Părinții elevilor, în special cei din clasele primare, au reclamat nu numai că acestea obstrucționează vizibilitatea elevilor la tablă, ci și faptul că “panourile au marginile tăioase, nefinisate, iar cei mici s-au tăiat în ele”.

Conducerile școlilor au căutat fel de fel de explicații, iar soluția propusă a fost nu cea a eliminării acestora, ci “conectarea unui laptop cu monitorul aflat deasupra tablei și focalizarea sistemului video pe tablă”. ”Deși noi am semnalat această problemă încă din primele zile de școală, nu s-a rezolvat nimic în acest sens. Mai ales elevii din ultimele bănci vin acasă cu caietele goale, pentru că nu văd ce se scrie la tablă”, a declarat pentru Impact reprezentantul părinților unei clase a unei școli din sectorul 6 din capitală.

Scandal in scoli din cauza plexiglas-urilor
Scandal in scoli din cauza plexiglas-urilor

Ministerul Sănătății nu a recomandat plexiglasurile

De partea cealaltă, Ministerul Sănătății a venit cu precizarea că instituția condusă de Nelu Tătaru nu se face responsabilă de montarea pereților din plexiglas în școli! ”Institutul Național de Sănătate Publică nu a recomandat folosirea separatoarelor de plexiglas, ci a făcut recomandări privind păstrarea distanței fizice prin amenajarea sălii de clasă astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de cel puțin un metru prin următoarele: dispunerea mobilierului astfel încât să fie respectată distanțarea fizică, stabilirea modurilor de ocupare a sălii de clasă în funcție de numărul de elevi și respectarea unei distanțe de cel puțin un metru între elevi și, respective între elevi și profesor”, se specifică în răspunsul venit din partea Ministerului Sănătății, privind reclamațiile înregistrate pe această temă. Cu alte cuvinte, școlile sunt principalele vinovate de situația creată, iar panourile din plexiglas nu-și aveau rostul, fiind practic vorba de o cheltuială inutilă!

Profesorii se plâng de predarea online

În prezent, tot mai multe școli din capitală au intrat în scenariul roșu, care prevede ca învățământul să se desfășoare doar online! Haosul este însă cu atât mai mare cu cât nu doar elevii, ci și profesorii nu reușesc să se conecteze la platformele pe care se lucrează. ”Abia dacă elevii mici reușesc să facă o oră, două, zilnic, cu învățătoarea! Cadrele didactice intră, fiecare, pe platformele ce li se par mai ușoare, iar elevii sunt total derutați”, ne-a mărturisit același părinte, mai sus-menționat. ”Și pentru noi, profesorii, este la fel de greu. Nu am fost instruiți, nu am făcut nici măcar un curs despre cum să desfășurăm învățământul online”, mărturisesc, la rândul lor, profesorii, pe grupurile de what up ale claselor.