Scandal în PNL: Florin Cîțu îi cere explicații premierului Nicolae Ciucă

Gabriela del Pupo 20.12.2021, 14:43
Scandal în PNL: Florin Cîțu îi cere explicații premierului Nicolae Ciucă

Contre între președintele PNL Florin Cîtu și premierul Nicolae Ciucă privind alocările bugetare pentru investiții pe anul 2022. Aceștia au avut contre pe faptul că bugetul pentru investiții nu prevede 7% și cere ca premierul să vină în fața PNL pentru a explica faptul că nu a fost respectat ceea ce s-a discutat în coaliție. De asemenea Ministrul Finanțelor recunoaște că bugetul a fost aprobat „pe repede înainte”. În buget se alochează 6,7 la sută din PIB iar președintele PSD, Marcel Ciolacu dar și Florin Cîtu spun că procentul ar putea fi modificat la rectificarea bugetară.

Explicații în PNL, premierul Ciucă este chemat la tablă

Florin Cîțu cere explicații pentru faptul că, deși așa s-a negociat în acordul de coaliție, procentul pentru investiții nu depășește 7% din PIB. Premierul Nicolae Ciucă răspunde spunând că este cea mai mare sumă din ultimii 32 de ani.

„Avem pe masa ședinței de Guvern bugetul ce include cea mai mare alocare de investiții din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei, care reprezintă practic dublul sumei de investiții realizate în 2019. Valoarea acestor bani constă în beneficiile pe care le vor aduce pentru oameni proiectele realizate”, a spus premierul.

Florin Cîtu a publicat execuția bugetarape primele 6 luni
Florin Cîtu a publicat execuția bugetarape primele 6 luni

Nicolae Ciucă spune că afacerile și mediul antreprenorial nu vor fi afectate de această alocare bugetară.

Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul actual al IMM-urilor, şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor”, a spus Ciucă.

Florin Cîțu spune că vrea explicații în interiorul partidului pentru faptul că nu a fost respectat angajamentul pe care PNL l-a negociat cu partenerii de coaliție la formarea Guvernului nou instituit.

„Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din buget să se ducă către investiții. Nu e doar o ambiție a PNL. Este singurul mod prin care poți să susții acel pachet social. Fără resursele pentru investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre.(…) Coaliția cu PSD a fost un compromis. Acum nu cred că se mai poate face ceva la acest buget, trebuie să discutăm în PNL. Vom vedea dacă și acesta va fi un compromis ca să mergem mai departe”, a spus Cîtu.

Acesta a precizat și că ar putea urma un nou conflict în coaliție pe tema certificatului verde și că nu este de acord cu plata din bugetul de stat a testării angajaților din domenii esențiale care ar fi vizați de acest proiect legislativ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...