Scandal în Franța după oprirea fabricării Dacia. ”Așa ceva nu e posibil”

Mihai Roșoiu 27.10.2020, 10:24
Scandal în Franța după oprirea fabricării Dacia. ”Așa ceva nu e posibil”

E scandal în Franța după oprirea fabricării Dacia Spring în Hexagon. Decizia șefilor companiei Renault de a realiza cel mai nou model în China, a aprins spiritele. Tot mai multe voci s-au ridicat împotriva constructorului de mașini cu sediul la Boulogne-Billancourt. Principalul reproș adus celor de la Renault este legat de faptul că astfel se pierd multe locuri de muncă în Franța.

Cum a izbucnit scandalul în Franța după oprirea fabricării Dacia Spring

De curând, reprezentanții Uzinelor Renault au făcut anunțul că vor produce varianta Spring a modelului Dacia în îndepărtata Chină. Francezii nu sunt primii care-și mută linia de fabricație a unor modele în Asia. BMW a procedat la fel cu iX3. La fel și Tesla, care produce de mai multă vreme în apropiere de Shanghai. Renault a urmat aceeași rețetă, dar urmările par a fi îngrijorătoare.

Sindicatele vor ca Dacia Spring sa se fabrice in Franta
Sindicatele vor ca Dacia Spring sa se fabrice in Franta

Sindicatele din industria auto s-au revoltat și prin vocea liderilor au lansat acuzații grave la adresa celor care produc Dacia:

„Ne opunem categoric la producerea modelului Spring în China. Această hotărâre nu este în concordanță cu sprijinul guvernului pentru industria auto și pentru locurile de muncă din Franța”, a declarat Frank Daoust, purtător de cuvânt al sindicatului CFDT.

În declarațiile oferite celor de la Automotive News Europe, sindicaliștii francezi au arătat cu degetul spre conducerea Renault. Aceasta este acuzată că nu respectă termenii unor înțelegeri inițiale,

Renault ar folosi banii de la stat pentru uzina din China

La începutul anului, guvernul de la Paris a acordat un împrumut de aproximativ 5 miliarde de euro constructorului. Macron și-a pus semnătura pentru acordarea sprijinului doar în anumite condiții. Una dintre cele mai importante a fost o discuție prealabilă cu sindicatele.

Dacia Spring, modelul electric al celor de la Renault
Dacia Spring, modelul electric al celor de la Renault

Reprezentanții FO, sindicatul auto din Hexagon, reclamă faptul că Renault nu respectă termenii dialogului inițial. Aceștia susțin că la începutul anului s-a vorbit despre producerea modelului Dacia Spring doar în Franța, nicăieri altundeva. Constructorul care are o uzină importantă și în România nu ar fi contribuit la un obiectiv îndrăzneț. FO a solicitat companiei să își respecte obiectivul de a face din Franța un centru global de excelență pentru mașinile electrice.

Scandalul din Franța după oprirea fabricării Dacia Spring e departe de a se încheia. Specialiștii spun că liderii grupului Renault nu vor renunța la ideea de a construi modelul în China. Nici liderii de sindicat nu par deciși să facă un pas în spate.

Rămîne de văzut cum se va încheia acest conflict și unde va fi fabricat, în cele din urmă, mult lăudata Dacia Spring.

Urmăriți Impact.ro și pe