Scandal imens în Ungaria. Incidentul de la graniță care zguduie țara vecină

Anca Manolica 05.12.2022, 14:55
Scandal imens în Ungaria. Incidentul de la graniță care zguduie țara vecină

Un scandal imens a pornit în Ungaria, după ce au ieșit la iveală unele dedesubturi ale Guvernului de la Budapesta. Sunt aduse acuzații grave la adresa politicienilor maghiari, despre care se spune că ar fi favorizat Rusia în mai multe rânduri și ar fi fost gazdele spionajului rusesc. Iată ce s-a aflat.

Cutremur total în Ungaria

La sfârșitul lunii trecute, la un punct de control al trecerii frontierei dintre Ungaria și Ucraina, Forțele Speciale din Ucraina au arestat un presupus agent rus în momentul în care acesta încerca să treacă granița de stat.

Acesta era un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina și, conform informațiilor transmis de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), „a colectat informații clasificate despre conducerea și personalul agențiilor de aplicare a legii din Ucraina. Bărbatul plănuia să transfere personal datele Ambasadei Rusiei la Budapesta pe un Stick USB.”

Datele pe care bărbatul le-a furat dețineau informații personale despre ofițerii de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), despre angajații Ministerului Apărării de la Kiev (GUR), despre lideri ai mișcării Azov și despre personalul militar al Brigăzii 72 mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, erau și informații militare sensibile despre bazele armatei Ucrainei, arsenalele, depozitele și locațiile sale.

Guvernul de la Budapesta a fost luat drept „ostatic” de Guvernul de la Moscova

Un alt detaliu, poate cel mai important, din anunțul transmis de către SBU a fost acela cu privire la rolul Ungariei și al Ambasadei Rusiei la Budapesta, care se pare că văzută de protagoniștii ruși drept un loc sigur pentru organizarea unor astfel de întâlniri.

Potrivit BalkanInsight, Guvernul Ungariei a fost luat drept „ostatic” de Moscova din cauza dependenței acesteia de combustibilii fosili din Rusia. Dar abordarea blândă a atins deja un nivel în care nevoile economice, în special dependența sa de petrolul și de gazele naturale rusești, nu explică în totalitate deciziile Guvernului condus de Viktor Orban.

O abordare permisivă față de activitățile de spionaj ostile, încercările de scăpa regimul de sancțiunile UE și încetinirea răspunsurilor NATO încep să creeze probleme vizibile pentru întreaga alianță, mai spune sursa citată.

Familia șefului SVR, legături cu Ungaria

Pe 10 noiembrie 2022, sursa anterior citată, împreună cu grupul ucrainean OSINT Molfar, a scos la iveală detalii despre legăturile maghiare ale familiei șefului de Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR) – Serghei Narîșkin. OSINT Molfar a intrat în posesia unui document oficial despre adresa fiului acestuia din Budapesta, Andrei Narîșkin, care a obținut, împreună cu familia sa, rezidența în Ungaria prin celebrul sistem de vize de aur.

Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei

Adresa de domiciliu a acestuia a fost înregistrată pe proprietatea companiei unui om de afaceri care „este prieten de mai bine de zece ani” cu Antal Rogan, șeful Cabinetului Premierului Ungariei. El este cel mai puternic membru al cabinetului maghiar, ministrul responsabil cu supravegherea agențiilor de securitate națională din ce în ce mai puternice și politizate ale Ungariei, dar și a Agenției de Contrainformații,, care are scopul de a urmări spionii ruși.

Publicația anterior citată a mai arătat o declarație oficială a Biroului Cabinetului lui Viktor Orban în care s-a dezvăluit faptul că unele contrainformații maghiare au descoperit riscuri de securitate națională asociate cu Andrei Narîșkin abia în 2020, la patru ani distanță după ce Serghei Narîșkin a primit funcția de șef al SVR.

Ba mai mult, în luna martie 2022, s-a aflat că hackerii ruși care lucrează pentru FSB și GRU au reușit să pătrundă în rețelele IT și comunicațiile interne ale Ministerului de Externe din Ungaria de mai multe ori din 2012 și până în prezent. Cu toate acestea, Guvernul condus de Viktor Orban nu a dezvăluit niciodată public aceste incidente, în ciuda gravității lor.

În plus, a mai existat o altă măsură a politicienilor care a atras atenția, după începerea războiului din Ucraina. În vreme ce aproape fiecare țară membră a UE a expulzat spionii ruși care operau sub acoperire diplomatică, Ungaria nu a făcut acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...