Scandal cu repetiție privind mesajele Ursulei von der Leyen. Anchetă pentru achiziția de vaccinuri a Uniunii Europene

Andrei Dumitrescu 19.10.2022, 12:43
Scandal cu repetiție privind mesajele Ursulei von der Leyen. Anchetă pentru achiziția de vaccinuri a Uniunii Europene

Procuratura UE a anunțat că investighează achiziția de vaccinuri împotriva coronavirusului de către UE în perioada de vârf a epidemiei.

Cu toate acestea, declarația criptică a furnizat puține informații – nimic despre cine cercetează, ce infracțiuni potențiale caută sau de ce ia această măsură în acest moment.

EPPO este un organism independent al UE responsabil cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare, inclusiv a fraudei, a spălării de bani și a corupției. În anunțul său de vineri, EPPO nu a precizat cine a fost investigat și nici care dintre contractele de vaccinare ale UE au fost analizate.

Cu toate acestea, alte două agenții de supraveghere au atras anterior atenția asupra unui anumit contract care implică contacte la nivel înalt între conducerea Pfizer și von der Leyen.

„Această confirmare excepțională vine în urma interesului public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în acest stadiu”, a declarat EPPO în scurtul său anunț.

Mesajele Ursulei von der Leyen

De când președinta Comisiei Europene a recunoscut că a trimis mesaje text directorului general al Pfizer, Albert Bourla, în timp ce UE negocia contractul privind vaccinurile cu această companie, presiunea asupra sa a crescut. Ea a primit deja mustrări din partea a două organizații de control ale UE din cauza refuzului Comisiei de a furniza mesajele.

În aprilie 2021, von der Leyen a declarat pentru New York Times că a făcut schimb de mesaje cu directorul executiv al Pfizer timp de o lună, în perioada premergătoare semnării contractului UE cu gigantul farmaceutic american.

În cadrul acordului, Comisia s-a angajat să cumpere 900 de milioane de injecții Pfizer-BioNTech în numele membrilor UE, cu o opțiune de a cumpăra alte 900 de milioane.

Observațiile au stârnit discuții despre faptul că von der Leyen ar fi lucrat pe cont propriu în timpul negocierilor contractului și ar fi ocolit canalele normale.

Jurnaliștii au cerut acces la measaje, dar li s-a spus că nu există nicio înregistrare a unor astfel de mesaje.

Însă Ombudsmanul UE a dezvăluit ulterior că Comisia nu a cerut niciodată în mod explicit echipei lui von der Leyen să caute mesajele, deoarece nu le-a considerat „documente” care să merite să fie păstrate. Într-un raport privind constatările sale, Ombudsmanul a catalogat abordarea drept „administrare defectuoasă”.

Comisia a replicat că nu poate furniza mesajele, deoarece „documentele efemere, de scurtă durată, nu sunt păstrate”.

 

Presa germana scrie ca mult laudatul PNRR al Romaniei ar putea fi respins de Comisia Europeana

Un alt organism de control al UE, Curtea de Conturi Europeană, a continuat ulterior cu propria sa anchetă. Agenția a descoperit că von der Leyen a intervenit în primele discuții cu Pfizer și a lăsat deoparte echipele obișnuite de negociere pentru a elabora personal un acord preliminar.

„Am cerut Comisiei să ne furnizeze informații privind negocierile preliminare pentru acest acord”, a scris Curtea de Conturi într-un raport. „Cu toate acestea, nu a fost furnizată nicio informație”, potivit Politico.

Săptămâna trecută, un oficial Pfizer a declarat în fața Parlamentului European că firma nu a negociat contractul pentru vaccinuri prin SMS. Dar, în timp ce aspectele juridice ale contractului în sine ar fi putut fi decise de echipe de avocați, nu este clar ce decizii sensibile din punct de vedere politic au fost luate în acele negocieri preliminare cruciale, despre care nu există nicio înregistrare publică.

Pentru moment nu se cunosc detaliile anchete, dar procurorul UE ar putea să investigheze oricare dintre numeroasele contracte pe care UE le-a semnat, precum și alți funcționari din interiorul sau din afara Comisiei.

Atribuțiile procurorului UE sunt de a cerceta utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Iar majoritatea vaccinurilor au fost plătite în cele din urmă de membrii UE, nu de UE însăși. Cu toate acestea, 2,5 miliarde de euro din banii UE au fost folosiți pentru a finanța unele dintre costurile inițiale ale producției de vaccinuri.

Având în vedere că procurorul UE investighează în mod special chestiuni penale, nu se poate spune cât de rău ar fi pentru von der Leyen dacă ar fi implicată în această anchetă.

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că „nu a primit încă nicio informație pe această temă”.

Scandal cu repetiție pentru von der Leyen

Cu toate acestea, problema este potențial toxică pentru von der Leyen, având în vedere implicarea sa într-un scandal similar pe când era ministrul german al apărării.

În timpul unei investigații privind atribuirea de către Germania a unor contracte de apărare profitabile în perioada în care era ministru, a reieșit că datele fuseseră șterse din telefoanele lui von der Leyen, ceea ce a împiedicat utilizarea lor în cadrul anchetei.

Deși anchetatorii au exonerat-o pe von der Leyen în această chestiune, aceasta a declarat în cadrul unei anchete parlamentare germane că „lecțiile au fost învățate”.

Von der Leyen nu este, de asemenea, străină de lumea produselor farmaceutice. Soțul ei, Heiko, este director la compania americană de biotehnologie Orgenesis, iar ea este medic de formație.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut valuri la începutul acestei luni când a recunoscut că ministrul de externe italian Luigi Di Maio a încălcat regulile contractului de vaccinare pentru a administra vaccinuri Albaniei din motive umanitare la începutul pandemiei.

Dar se pare că acest lucru ar fi în afara competenței procurorului UE, deoarece vaccinurile au fost achiziționate cu fonduri italiene, iar această donație nu pare să îndeplinească criteriul de „interes public extrem de ridicat” menționat de EPPO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...